bezár
 

film

2016. 11. 25.
Az állampolgár: Vranik Roland új filmje premier előtt a Menedék Filmklub műsorán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az állampolgár: Vranik Roland új filmje premier előtt a Menedék Filmklub műsorán 2016. december 5-én, hétfőn 19:30 órától premier előtt lesz látható a Fekete kefe és az Adás rendezőjének új filmje, Az állampolgár a Menedék Filmklub keretében, a budapesti KINO Café moziban. A film megrázó szerelmi- és menekülttörténet, amely amatőr színészekkel, magyarországi bevándorlók segítségével, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit.

A rendhagyó vetítést követően Vranik Roland rendező, Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet kutatója, Szántó Diana kulturális antropológus, az Artemisszió Alapítvány elnöke és Hassan Hedil, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület interkulturális közvetítője kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a látottakat, Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója moderálásával. 

prae.hu

A Menedék Filmklubot négy éve indította el a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület azzal a céllal, hogy a filmeken keresztül az érdeklődők megismerjék a migránsok és a menekültek élethelyzetét. A Menedék Filmklub olyan dokumentum- és játékfilmeket vetít, amelyek meghatározó kulturális, társadalmi találkozásokat ábrázolnak. Az Egyesület szociális, oktatási és kulturális programjain keresztül két évtizede foglalkozik a Magyarországon élő bevándorlók társadalmi integrációjának elősegítésével. A bevándorlók és a szakemberek támogatása mellett fő céljuk, hogy a többségi társadalom nyitottabbá, elfogadóbbá váljon a Magyarországra érkező külföldiek iránt, ezzel segítve a migránsok sikeres integrációját. 

Az állampolgár

Vranik Roland Az állampolgár című filmjének főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake–Baly Marcelo), aki politikai okokból menekült Magyarországra, miután háborúban elvesztette a családját. Wilson már évek óta dolgozik biztonsági őrként Budapesten, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, akivel egymásba szeretnek, Mari elhagyja a családját és a férfihez költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra talál, sikerül a vizsgája, úgy tűnik, hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát. Azonban váratlanul berobban az életükbe Shirin (Arghavan Shekari), a gyönyörű, fiatal iráni bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson a Marival közös lakásukban bújtatja a lányt, de a helyzet tarthatatlanná válik: a férfinak döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

A vetítésre jegyek kaphatók a Kino Café Mozi pénztárában és az online jegyvásárló felületen

Az állampolgár hazai premierje 2017. január 26-án lesz, forgalmazója a Mozinet.

Az állampolgár

Az állampolgár 

Színes, magyar film

Rendező: Vranik Roland

Producer: Fehér Károly

Főszereplők: Dr. Cake–Baly Marcelo, Máhr Ági, Arghavan Shekari

Forgatókönyv: Szabó Iván, Vranik Roland

Operatőr: Juhász Imre

Vágó: Makk Lili

Zene: Kalotás Csaba, Vranik Krisztián

Forgalmazó: Mozinet

Gyártó: Popfilm

Hossz: 109 perc /

12 éven aluliak számára nem ajánlott!

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés