bezár
 

építészet

2009. 03. 14.
Várostörténeti kiállítás nyílt Sopronban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sopron és környéke a XVII.-XVIII. században címmel történeti kiállítás nyílt pénteken a Storno-házban. A kiállítás tárgyi emlékek és dokumentumok révén ad képet Sopronnak az említett időszakban betöltött politikai, társadalmi és kulturális szerepéről - mondta Tóth Imre múzeumigazgató.

prae.hu

A szakember rámutatott: a szabad királyi jogállással rendelkező város politikailag felértékelődött, ezt jelzi egyebek között, hogy országgyűléseknek adott helyet. A tárlaton bemutatott, 1681-ből származó térkép például a soproni országgyűlésre érkezők útbaigazítását szolgálta.

Az említett időszak egyébként Sopron virágkora volt - hangoztatta az igazgató, hozzátéve: a protestantizmus és a katolicizmus eszmeiségének küzdelme kulturális téren gyarapította a várost: iskolák épültek, fellendült a könyvkiadás, a képzőművészet. E kulturális vívmányokba is betekintést ad a tárlat, amely a barokk korból festményeket, misekelyheket, ereklyetartókat és egyéb egyházművészeti remekeket tár az érdekelődők elé. Emellett ízelítőt ad a céhes világból is, felvonultatja a kékfestők, az ötvösök, a posztósok munkaeszközeit és termékeit.

A mostani tárlat egy kiállítási folyamatba illeszkedik - mondta Tóth Imre. Korábban a XX. és a XIX. századi Sopront mutatták be, s az időben visszafelé haladó rendezvényekkel kívánnak hozzájárulni egyrészt a város történetét feldolgozó nagymonográfia elkészüléséhez, másrészt a kiállítás-sorozatot a várostörténeti állandó kiállítás szakmai előkészítésének tekintik - avatott be a soproni múzeum terveibe az igazgató. A pénteken megnyílt tárlat május végéig tekinthető meg.

nyomtat

További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés