bezár
 

zene

2016. 11. 19.
Kocsis Zoltán búcsúztatása - Kurtág György: egy ország érzi a hiányát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy ország érzi meg hiányodat - méltatta Kurtág György zeneszerző, zongoraművész személyes hangú beszédében a november 6-án elhunyt Kocsis Zoltánt szombaton a Zeneakadémián.

"Egy hozzád fogható formátumú zongoraművész általában először a saját karrierjét építi. Te, mint egy jó államférfi, kiemelted és megvalósítottad a legfontosabb tennivalókat az egész magyar zenei életben és kultúrában" - fogalmazott Kurtág György.

prae.hu

"A te ajándékod nekünk, hogy Bartók Béla elkezdett közkinccsé válni" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte azt is: Kocsis Zoltán hatalmas szorgalommal és hangyatürelemmel adta közre Bartók Béla minden fellelhető zongorafelvételét, bizonyítva ezzel, hogy a zeneszerző korának egyik legnagyobb zongoraművésze is volt.

"Olyan zenék, amelyek mellett vállat vonva mentünk el régebben, a te kezedben gyémánttá váltak" - emelte ki Kocsis Zoltán egykori tanára és barátja, aki elmondta azt is: számtalan kompozíció mintaértékű előadását köszönheti a 64 éves korában elhunyt zenésznek.

"Ahogy ígérted, halálodig dolgoztál" - fogalmazott. Emlékeztetett: a Kadosa Pál zongoraművész játékát az utókor számára szintén lemezkiadással átmentő Kocsis Zoltán legutolsó, Kelemen Barnabással közös lemeze alig néhány héttel ezelőtt készült el.

"Itt élsz tovább a szeretetünkben" - zárta megrendülve búcsúbeszédét Kurtág György.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés