bezár
 

irodalom

2016. 11. 18.
1956 - A forradalom előtt tisztelgő kiadványokat mutatott be az MMA Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az 1956-os forradalom emléke előtt tisztelgő kortárs irodalmi antológiát és hangos szövegkönyvet mutatott be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénteken Budapesten.

Olyan 56-os irodalmi olvasókönyvet szerettünk volna megalkotni, amelynek a gerincét a kortárs írók és költők művei adják - mondta el a sajtótájékoztatón Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője. Mezey Katalin hozzáfűzte: a 80 szerzőt felvonultató Támadó tűz voltunk című antológia a lehető legtöbbet igyekszik elmondani a forradalom 12 napjának eseményeiről és a megtorlás keserves éveiről.
   

prae.hu

 A Irodalmi Tagozat tagjai közül többen aktívan részt vettek a forradalomban, megsebesültek vagy a megtorlások idején börtönbüntetést szenvedtek el. A Kossuth téri sortűzben sebesült meg súlyosan Ágh István, börtönbüntetést kapott Buda Ferenc és Kiss Dénes író is. Az 56-os emlékbizottság által támogatott kötetben helyett kaptak a forradalmat gyerekfejjel átélő, az eseményeket később irodalmi műveikben feldolgozó szerzők, így például a közelmúltban elhunyt Oláh János több írása is, akinek a Közel című regénye a Soroksári utat végigsöprő ágyútüzekkel és a szovjet katonák kegyetlenségeivel zárul.
    

A reprezentatív szépirodalmi válogatásban mások mellett Ferdinandy György, Kiss Anna, Jókai Anna, Oravecz Imre, Makkai Ádám, Temesi Ferenc, Serfőző Simon, Tamás Menyhért és Dobai Péter írásai olvashatóak, de megtalálhatóak benne  olyan, mára klasszikusnak számító szerzők művei is, mint például Márai Sándor, Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Örkény István és Weöres Sándor.
    

Mezey Katalin kiemelte: a kötet szerkesztői munkáját Oláh János kezdte meg, az ő munkássága előtt is tiszteleg az antológia, amelynek angol nyelvű fordítása 2017 márciusában jelenik meg. A magyar nyelvű kötetet pénteken este az MMA őszi irodalmi gáláján mutatják be a nagyközönségnek.
    

Az MMA Színházművészeti Tagozata Vers és próza 56 címmel jelentetett meg hangoskönyvet, amelynek elkészítésekor a Támadó tűz voltunk antológia anyagára támaszkodtak. A kiadványban mások mellett szaval és felolvas Haumann Péter, Blaskó Péter, Mécs Károly, Tokody Ilona, Császár Angela, Pártay Lilla, Ráckevei Anna és Szarvas József is.
    

Rátóti Zoltán tagozatvezető elmondta: a kiadvánnyal "hangos mécsest" szerettek volna gyújtani azon színművészek előtt is tisztelegve, akik részt vettek forradalmi eseményekben, kiálltak a szabadságért folytatott küzdelem mellett. Példaként említette Bessenyei Ferencet, Sinkovits Imrét, Darvas Ivánt és Dózsa Lászlót is.
    

A Színházművészeti Tagozat a jövőben is több hangoskönyv megjelentetését tervezi - fűzte hozzá Rátóti Zoltán.
    

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hangsúlyozta: az akadémia több száz 56-os tematikájú programot, produkciót, kiadványt és kiállítást szervezett, valamint támogatott az idei évben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés