bezár
 

irodalom

2009. 03. 14.
Kiűzték a lakásfoglalókat Georges Simenon svájci házából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kilakoltatták a tucatnyi lakásfoglalót, akik az év eleje óta laktak Georges Simenon belga írónak a svájci Vaud kantonbeli Epalinges-ben álló házában.

prae.hu

A lakásfoglalók azután hagyták el a házat, hogy utolsó felszólítást kaptak az rendőrségtől a tulajdonos olasz cég panasza miatt - közölte René Vuilleumier, az önkormányzati rendőrség egyik vezetője.

A belga író, Maigret felügyelő kitalálója, saját maga tervezte meg az utolsó részletekig a házát, amelyet "bunkernek" becézett. A lakásfoglalók arra hivatkoztak, hogy "a nagy irodalmár emlékét akarták feleleveníteni".

A 26 szobás impozáns épületből festői panoráma nyílik az Alpokra, és fedett uszoda is van benne. Húsz évig elhagyatottan állt, amíg az író egyik fia fel nem újíttatta.

A jelenlegi tulajdonos, a Best House ingatlancég a házhoz tartozó 46 ezer négyzetméteres telket villákat akar építtetni, de a tervek meghiúsultak a kanton hatóságainak ellenállásán.

Georges Simenon 1903. február 13-án született Liege-ben és 1989. szeptember 4-én hunyt el Lausanne-ban.

Az író életének utolsó harminc évét Vaud kantonban töltötte, előbb az echandens-i kastélyban, majd Epalinges-ben, végül Lausanne-ban.

nyomtat

További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című regényéről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét

Más művészeti ágakról

Kurt Rosenwinkel The Next Step Band (Live at Smalls, 1996) júliusban megjelent albuma és a Magyar Zene Házában októberben tartandó koncertje tükrében
építészet

Kritika a Kis magyar kockológia című kiállításról
Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold, Pagony, 2024
Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés