bezár
 

zene

2009. 03. 14.
Eurovíziós Dalfesztivál - Botrány Oroszországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tovább kavarognak az indulatok az ukrán Anasztaszija Prihogyko körül, aki Oroszországot fogja képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon: ezúttal nacionalizmussal vádolták őt meg ellenfelei.

prae.hu

Prihogyko az utolsó pillanatban szállt be az orosz versenybe, miután előzőleg Ukrajnában diszkvalifikálták részben az idő túllépése miatt, részben pedig azért, mert oroszul énekelt (bár ilyen szabálya nincs a fesztiválnak). A zsűri a nézők által telefonos szavazással kiválasztott három legjobb jelöltből Prihogykóra bízta Oroszország képviseletét.
Először csak heves vita tört ki arról, képviselheti-e az ukrán énekesnő Oroszországot, és főleg Valerija, a legesélyesebb orosz jelölt környezete háborgott. Most nacionalizmussal vádolják Prihogykót, aki ezt élesen elutasította.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap közölte elsőként a vádakat, ezért ennek a lapnak nyilatkozva mondta el: felkészült természetesen mindenféle támadásra, de ez nagyon megrázta. Nem is érti, hogy lehetne nacionalista vagy idegengyűlölő valaki, akinek a nagyapja a szovjet hadsereg katonájaként vett részt a berlini Reichstag bevételében, akinek apja orosz, anyja ukrán, és ükapja japán.

Az énekesnőt védelmébe vették többek között annak a tévéadónak az illetékesei, amelynél a magyar Megasztárnak megfelelő orosz adás fut, s ahol ő volt a hetedik szezon győztese.

Anasztaszija öccse, a 23 éves Nazar ugyancsak feldúltan közölte, hogy az állításokkal ellentétben soha nem volt a szélsőségesen UNA-USZO párt tagja. Az Interfax hírügynökségnek bejelentette: még pénteken beperli a Moszkovszkij Komszomolec című lapot, hogy elejét vegye a további felháborító rágalmaknak.

Megfigyelők szerint a döntés, hogy Anasztaszija Prihogyko képviseli Oroszországot a fesztiválon, afféle kis hidacska a jelenleg nem túl jó kapcsolatban lévő két országot elválasztó szakadék felett, és Oroszország jó szándékát hivatott alátámasztani, amint az is, hogy az énekesnő dala ukrán, grúz és észt szerzők alkotása.

Grúzia viszont teljesen lemondta részvételét a fesztiválon. Korábban azért volt kisebb botrány, mert a grúz együttes által előadandó dal angol szövegének egy sora úgy hangzik, mintha azt mondanák: Nem akarjuk Putyint. Hosszabb huzavona után bejelentették: Grúzia nem vesz részt a versenyben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés