bezár
 

film

2016. 11. 11.
Elkezdődött a pozsonyi filmszemle
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bár az ünnepélyes megnyitót csak este tartják, a nagyközönség által is látogatható filmvetítésekkel már pénteken délután kezdetét vette a tizennyolcadik pozsonyi filmszemle, amely idén a város témáját állítja a középpontba.

A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (BAIFF) a Szlovákiában minden évben megrendezett több mint egy tucat hasonló rendezvény közül ugyan nem a legrégebbi, de rendszerint a legnagyobb látogatottságú. A november 11. és 17. között zajló mustra vetítéseit négy helyszínen, három még fennmaradt városi moziban - a Mladost, a Lumiere és a Nostalgia filmszínházakban -, valamint a Gorila Urban Space-ben tartják.
    

prae.hu

A szemle idei kínálatában 126 film szerepel a világ legkülönbözőbb részeiből, de a filmek túlnyomó többsége európai, illetve jelentős az Egyesült Államokból érkezett alkotások aránya is. A fesztivál kínálatában egy magyar film is szerepel: Hajdú Szabolcsnak az idei Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon kristályglóbuszt nyert filmjét, az Ernelláék Farkaséknál című alkotást versenyen kívül, az Európa szekcióban vetítik.
    

A nagyjátékfilmek nemzetközi versenyében résztvevő filmek két kivételtől eltekintve európai alkotások, jelentős részük más fesztiválokon már nyert valamilyen díjat. Ebben a szekcióban versenyez egyebek mellett a kurd-szír származású rendező, Mano Khalil Die Schwalbe című filmje, a francia-olasz koprodukciós La ragazza del mondo Marco Danielitől, valamint a Tramontane című, ugyancsak koprodukciós, libanoni, francia, katari, egyesült arab emírségekbeli film is.
    

A filmszemle ünnepélyes megnyitóját este a Nostalgia moziban tartják, ahol a szerb gyökerekkel rendelkező horvát filmrendező, Rade Serbedzija Liberation of Skopje című háborús drámáját mutatják be. A film Macedónia idei nevezettje a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. A megnyitón a filmben színészként is szerepet vállaló Serbedziját a fesztivál egyik elismerésében, a filmművészet terén nyújtott rendkívüli teljesítményért járó díjban részesítik.
    

A szemle záró filmjének idén egy fiatal ausztrál rendező, Garth Davis első egész estét mozifilmjét, egy nevelőszülők által befogadott indiai fiú gyökérkeresésének útját feldolgozó alkotást, a Liont választotta a fesztivál rendezőgárdája.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés