bezár
 

zene

2016. 11. 11.
A világ egyik legkiválóbb harmonikaművésze: Maria Kalaniemi
Hejsan Budapest! - Magyarországon először
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ egyik legkiválóbb harmonikaművésze: Maria Kalaniemi 2016. november 22-én 20 órától hallható a Müpában Maria Kalaniemi, a világ egyik legkiválóbb harmonikaművészének koncertje a Hejsan Budapest! című eseménysorozat keretében. A koncertet a FinnAgora szervezi.

Maria Kalaniemi 1990-ben végzett a helsinki Sibelius Akadémián, melynek népzenei és klasszikus zenei tagozatain párhuzamosan tanult. Az akadémia körül kibontakozott új finn népzenei hullám egyik meghatározó alakja lett. 1983-tól napjainkig az akadémia növendékeivel és tanáraival alkotta zenekarait, a Niekkut, az Aldargazt, a The Helsinki Melodeon Ladies Quintetet és a Zeta Bopot, amelyek egytől egyig megkerülhetetlen szereplői voltak a finn világzenének.

prae.hu

Maria Kalaniemi zenei világa földrajzi értelemben abszolút határtalan; felfedezhető benne a skandináv és a balkán népzene, de a francia keringő és tangózene hatása is. Ugyanilyen sokszínű műfaji értelemben is: a népzenétől a jazzen keresztül a modern kamarazenéig ível. Mindezek ellenére Kalaniemi zenéje egyértelmű egyéni vonásokkal rendelkezik, tele van érzelmekkel és költőiséggel.  A Kalevala ősi hagyományainak hatását tükröző nagysikerű Bellow Poetry című album 2006-os sikere után a művésznő 2010-ben Vilda Rosor címmel új albummal jelentkezett, amelyen finn és svéd balladák egyéni interpretációit adja elő,  ezúttal énekesi tehetségét is megcsillogtatva.

A Hejsan Budapest! eseménysorozat előfutára a 100 éves függetlenségét 2017-ben ünneplő finn állami ünnepnek, amely most a többnyelvű Finnország életéből vett sikertörténetekkel kívánja megismertetni az érdeklődőket. A hetek alatt Maria Kalaniemi harmonikaművész koncertje mellett, Viggo Wallensköld kiállítása látogatható a Barabás Villában, Carl Knif Company kortárstánc előadása látható a MOM Kulturális Központban, valamint Monika Fagerholm és Kiss Noémi közreműködésével az „Író szerepe a mai Európában” címmel rendeznek előadást szintén a Barabás Villában. 

Maria Kalaniemi

A koncert 2016. november 22-én hallható a Müpában.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés