bezár
 

irodalom

2016. 11. 09.
A Duna-menti országok ismét képviseltetik magukat a bécsi könyvvásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Immár ötödik alkalommal mutatkozik be a Duna-menti országok irodalma a bécsi könyvvásáron a Donau Lounge keretein belül, szerdán este pódiumbeszélgetéssel nyílik meg a programsorozat.

A magyar kezdeményezésre létrejött Donau Lounge idén tíz országból mintegy negyven vendéget vonultat fel.
    

prae.hu

A program saját színpadán szombaton délután Esterházy Péterre emlékezik Darvasi László író, Esterházy korábbi osztrák lektora, Angelika Klammer és egykori író-kollégája, a cseh Josef Formánek.
    

Ugyanezen a napon Darvasi László Téli reggel (Wintermorgen) című, német nyelven is megjelent könyvét mutatják be az író részvételével.
    

Vasárnap délután a pécsi egyetem és az ausztriai Krems városában működő egyetem közös csereprogramjáról tartanak pódiumbeszélgetést, többek között Méhes Károlynak, a Pécsi Íróprogram vezetőjének és Margarita Kinstner osztrák írónőnek a részvételével.
    

Később Péterfy Gergely A kitömött barbár (Der ausgestopfte Barbar) című művének német nyelvű változatát mutatják be.
    

Pénteken Böszörményi Zoltán Regál (In den Furchen des Lichts) című regényét ismerteti Hans-Henning Paetzke német fordító. Ugyanezen a napon a Baranya megyei Véménden született német író, Josef Trabert saját családja nehéz történetét feldolgozó művével ismerkedhet meg a közönség.
    

A csütörtöki programban szerepel még az 1956-ban Bécsbe menekült Sebestyén György íróról szóló emlékkötet bemutatása is.
    

A Duna Lounge projekt, amelynek célja a dunai országok kulturális együttműködésének erősítése, 2012-ben indult Bécsben. A programot négyszer rendezték meg az osztrák fővárosban, és további hat alkalommal szerte Európában is megtartották. A Duna Lounge képviseltette magát Marosvásárhelyen, Ukrajnában, Románia egyik legnagyobb könyvvásárán, a Bookfesten és a Lembergben megrendezett nemzetközi könyvfórumon is bemutatkoztak már. A közeljövőben Szerbiában is terveznek programot.
    

A Publishing Hungary Program keretében megrendezett Douna Lounge széleskörű nemzetközi összefogásban valósulhat meg, olyan partnerekkel mint az osztrák minisztériumok, a Traduki nemzetközi irodalmi fordító szervezet, osztrák irodalmi intézmények, a dunai országok bécsi kulturális intézetei, valamint számos egyéb kulturális szervezet.
    

A nemzetközi bécsi könyvfesztivál Ausztria legnagyobb könyvmustrája, amelyen idén 17 ország 350 kiállítója vesz részt. A fesztivált november 10. és 13. között rendezik meg, de már november 9-én az olvasás hossz éjszakája elnevezésű eseményen több programmal is készülnek a szervezők.
    

Szerdán késő este a Donau Lounge színpadán a régió kultúrpolitikájáról tartanak beszélgetést, amelyet Méhes Márton a Donau Lounge megálmodója és koordinátora tart. A beszélgetőpartnerei lesznek az osztrák külügyminisztérium kulturális illetékese, az EUNIC Ausztria, a külföldön működő nemzeti kulturális intézetek európai ernyőszervezetének elnöke, a Duna menti Régió Országainak Munkaszövetségének (Arge) vezetője és a brüsszeli Duna Stratégia Pont vezetője is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés