bezár
 

zene

2009. 03. 13.
Török Ádám négy évtizede a Bem rakparton
Koncert a daliás idők emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budán az I. kerületi Művelődési Ház, a Tabán és az Ifjúsági Park volt a hazai rock bölcsője. Török Ádám énekes és fuvolista, a Mini együttes vezetője mindhárom helyhez szorosan kötődik. Zenésztársaival 40 éve kezdett a Bem rakparton, vagy ahogy a zenerajongók mondják: a Rockparton játszani. Erre emlékezik március 14-i koncertjén zenésztársaival.

prae.hu

A jelenlegi csapat tagjaival és az alapító Závodi Jánossal több ős Mini-dalt játszunk és bemutatjuk két új tagunkat is: Horváth Mihály szájharmonikást, és nagyobbik fiamat, Török Péter gitárost. Gazdasági válság idején fiatalítok - teszi hozzá tréfásan Török Ádám. - Így három fiatalabb - Péter, Misi, Paróczay Attila és három idősebb zenész: Köves Miklós (Pinyó), Németh Károly billentyűs és én - alkotjuk a Minit. Ősszel is lesz emlékbuli, máris sok zenész jelentkezett.

Az együttes vezetője felidézi: a Mini 1968-ban alakult, egy nappal azután, hogy a Varsói Szerződés hadseregei bevonultak Csehszlovákiába. 

Nagyon lesújtott a történet - jegyzi meg, majd a zenére vált: - Hippi rock bandát akartunk. Első számaink Závodival készültek, akivel két éves korunktól ismerjük egymást, s később a RABB-ot is együtt csináltuk. Papp Gyula, a második zenekar billentyűse adta be a Gőzhajót, a Kereszteslovagot a sanzonbizottságnak. Ő ismerte a kottát, s az ő nevén szerepeltek a dalok. A következő évben Kuhajda Istvánné, a legendás Margó néni, az I. kerületi Művelődési Ház első igazgatónője a Sakk Matt helyére hívott bennünket. Szeptemberben kezdtünk a Házban, hosszú sor várt ránk. Ismertek bennünket az Ifjúsági Parkból, 8000 embernek játszottunk a Sakk Matt előtt. Amikor Závodi elment, nem volt gitárosunk. Progresszív zenét akartam, ezt csinálom ma is.

Mini, Török Ádám és a Mini, Török Ádám és a RABB, Tátrai-Török Tandem néven léptek fel. Progresszív rock-blues együttesek között ritka, amelyik 40 évig kötődik egy klubhoz – emeli ki. 

Most csak két Mini-bulit engedélyeznek évente. A lakók tiltatták be a hangos zenét, csak akusztikus, unplugged muzsika szólhat, amilyet mi is csinálunk havonta a Blues Caféban. Jó ez a két alkalom is, így nem kell feladnom a helyet. Kevesen játszunk már élő zenét - teszi hozzá.
A hatvanas években még nem így volt: a Művelődési Ház 1966-ban nyitott a Kék Csillaggal, a Liversinggel, volt Kex és a Syrius. Szombaton-vasárnap előbb délután 5-9 között, majd 6-tól este 10-ig volt buli, azután - a szabad szombat bevezetésétől -pénteken is. Később fellépett az Interbrass, a Dresch Quartet, játszottak Deák Bill Gyuláék, Tunyogiék. Török Ádám megemlékezik a második igazgatónőről, Markó Arankáról, akit csodálatos emberként jellemez. Sajnos, nem él már.

A koncertek 1983-ig mentek, utána hosszú ideig üresen állt a ház. 

A Tátrai-Török Tandemmel tértem vissza, fiatalokkal is csináltunk koncerteket Poptojás címen. Nem volt zenekarom, a legkülönbözőbb formációkkal, néha pedig szólóban léptem fel. Húsz éve, 1989 tavaszán jöttem vissza a Művelődési Házba, azóta mennek ismét a bulik. Jött a RABB, 1998-tól ismét a Mini 2002 januárjáig, akkor tiltották be a helyet. Hetente, majd havonta voltak bulik.

A klubhoz persze sokan mások is kötődnek - például Göbölyös N. László és Nemes Nagy Péter, a műfaj krónikásai. Sok a közös emlékük. Göbölyös könyvet írt a klubról és zenészeiről. Ő a Syrius, a Kex együttes, a 70-es évek első Mini-korszakát és a RABB időszakát emeli ki.
- Vegyes volt a társaság, az értelmiségitől a hippikig. Sok embert lehetett itt biztosan megtalálni. Nem kellett viselkedni, mindenki önmaga lehetett. A rock mellett a Házban zenélt a Muzsikás, a Sebő, a Makám, a Kolinda, valamint az Interbrass, a Dresch Quartet, Szakcsi Lakatos Béla is - emlékezik.

Nemes Nagy Péter már 1967-től járt a Bem "Rockpartra", Liversing, Kék Csillag koncertre. 

A Kék Csillaggal fellépett egyszer egy 13 éves kislány, Aretha Franklin és Julie Driscoll számokkal, Katona Klárinak hívták - emlékezik. A Sakk Mattból kimaradt, Minire a"seregből" leszerelve járt, s rendszeres vendég volt a Syrius koncerteken. Akkor kötött ki Mini mellett, amikor Orszáczky Jackie és Ráduly Mihály kivált a Syriusból. Megemlíti, hogy Ádám 1973 táján Tátrai Tiborral játszotta az új lemezen is hallható Apák és fiúk című dalt. (Ádámnak akkor halt meg az édesapja.) Törzstag volt a RABB-korszakban is.

Ádám azzal búcsúzik, hogy a koncertre jelenik meg új lemezük, az Aphrodité, Mediterrán álmok alcímmel. 

Barátunk, rajongónk kérésére készült, aki kiválasztott négy régi Mini-dalt, és kért újakat is. Összesen tíz dal került rá, krétai, gibraltári és szentföldi hangulatot idéz. Az Andalúz éjszaka új dal. Ez a huszonötödik kiadványunk, ennyi "bakelitlemezt", CD-t, DVD-t készítettünk – összegez a Mini vezetője.
nyomtat

További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés