bezár
 

színház

2016. 10. 30.
1956 - Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője: nem idegen a magyar folklór az Egyesült Államokban élő magyaroknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem idegen a magyar folklór az Egyesült Államokban élő magyaroknak - számolt be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes amerikai turnéjáról az együttes művészeti vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Elmondta: a kint élő magyarok gyerekei járnak táncpróbákra, Torontóban például a Kodály Együttes dolgozik, New Yorkban pedig a Hungária együttes.

Szkéné színház

Arra a kérdésre, hogy a nemzeti öntudattal rendelkező magyar kisebbség miként tudja megőrizni a magyar hagyományokat, azt válaszolta: területenként eltérő, mennyire képes erre, de a magyarság nem veszíti el magyarságát. A fiatalok talán már nem beszélnek magyarul, azonban a csárdás, az énekek, a mozgás nyelve tovább él - hangsúlyozta.    

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes október 12-től 25-ig tartó amerikai turnéján naponta 500-600 kilométert utazott, voltak előadásai többi között Torontóban, Chicagóban, Pittsburghben, Daytonban, Washingtonban és New Yorkban is. Zsuráfszky Zoltán beszámolója szerint egy-egy előadáson mintegy 500-800 néző jelent meg.

A művészeti vezető megemlítette, hogy turnéjukon akadt olyan előadásuk, amelyen az 1956-ban emigrált magyarok könnyeiket törölgették, különösen az előadás első részében, a zenével és tánccal '56-ot idéző jelenetek alatt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés