bezár
 

film

2016. 10. 29.
Negyvenöt rövidfilm versenyez a marosvásárhelyi Alter-Native fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyvenöt rövidfilm lesz versenyben a marosvásárhelyi 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelyen több, nemzetközi díjat elnyert román, magyar és német játékfilmet is levetítenek.

Sipos Levente fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta: a november 2. és 6. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló fesztivál versenyprogramjába az előzsűri 45 rövidfilmet válogatott be a benevezett 751 közül. Az idén először alakult úgy, hogy Oroszországból érkezett a legtöbb alkotás. Kifejtette, a fesztivál kezdetekor is sok orosz filmet kaptak, de utána hosszú évekig szünet volt. Örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy számban jelentkeztek orosz alkotók, tekintettel az orosz filmes szakma magas színvonalára.

prae.hu

A versenybe válogatott munkák közül több a migráció kérdésével és a közel-keleti helyzettel foglalkozik. Az idén először kerül versenybe afganisztáni és szíriai film - tette hozzá.

A versenybe került filmeket összesen 17 országból nevezték be, a zsűrinek 26 kisjátékfilm, 11 animáció, illetve 4-4 dokumentum- és kísérleti film közül kell kiválasztania a díjakra érdemes alkotásokat.

A fesztiválon megemlékeznek az 1956-os magyarországi forradalom leverésének 60. évfordulójáról, így a szervezők a szerdai programot az akkori események előtti tisztelgés jegyében állították össze. Megtekinthető lesz Gárdos Péter Szamárköhögés című 1986-os filmje, valamint szintén a forradalomhoz kapcsolódó két filmtörténeti különlegesség, Fábri Zoltán Hannibál tanár úr és Makk Károly Szerelem című alkotása.

A közönség több magyar nagyjátékfilmet láthat, így Horváth Lili Szerdai gyerek, Igor és Ivan Buharov Az itt élő lelkek nagy része, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, Kern András Gondolj rám, Tolnai Szabolcs Minotaurusz. Bemutatják még Mispál Attila Csillaghálóban és Muhi András Pires Magyar csapat - "...még 50 perc..." című dokumentumfilmjét.

A fesztivál közönsége megtekintheti a jövő évi román Oscar- nevezést, a Sieranevada című játékfilmet, amelynek rendezője Cristi Puiu. Ezt az alkotást az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be. Levetítik a Radu Jude által jegyzett Sebhelyes szívek című román-német koprodukciót, amely az augusztusi Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte el. Bemutatják a Németország által a jövő évi Oscar-díjra jelölt filmjét, a Maren Ade által rendezett Toni Erdmann című alkotást is.

Válogatást lehet megtekinteni a miskolci Jameson Cinefest és a győri Mediawave fesztiválok idei díjazott alkotásaiból. A programot szakmai beszélgetések és koncertek egészítik ki.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés