bezár
 

színház

2016. 10. 13.
GóleMese, avagy így ment a rabbi hohmecolni!
Gólem Színház – Szamárfül Projekt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogyan kerül egy történetbe egy fél takaró, egy gránátalma magja, Salamon király, egy méhecske, és az igazság mécsese? A rabbi elmeséli, miközben a mese erejével próbál életet lehelni a Gólembe! Sikerülni fog neki vagy sem? Ha a közönség is segít, akkor bármi megtörténhet!

Az előadás egy zsidó mesejáték, mely óvodásoknak és kisiskolásoknak készült a Gólem Színház és a Szamárfül Projekt együttműködésében. A Gólem legenda által keretezve négy közismert zsidó népmesét dolgoz fel, melyeket a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Zsidó népmesék című kötetből válogattak, a könyv szerkesztőjének, Bán Lindának szakértő segítségével.

Szkéné színház

Rendező: Schmied Zoltán és a társulat

Konzultáns: Bán Linda, Balázs Gábor, Borgula András

Látványterv: Bernáth Dénes

Játsszák: Bognár Anna, Berki Szofi, Bernáth Dénes, Hajmási Dávid

 

Interjú a rendezővel

„A gyerekek néha sokkal felnőttebben gondolkodnak a felnőtteknél”

JURÁNYI LATTE – SCHMIED ZOLTÁN

 

Október 16-án kerül bemutatásra a Gólem Színház és a Szamárfül Projekt közös produkciójaként a GóleMese, avagy így ment a rabbi hohmecolni!, melynek műfaja koránt sem áll távol tőled, hiszen még a Merlinben, az Atlantis Társulat tagjaként több nagysikerű meseelőadásban is részt vettél.

Onnan is van a kapcsolat, hiszen Bognár Anna, Berki Szofi és Bernáth Dénes egykori atlantisos kollégáim, akik az ott megkezdett hagyományt folytatva hoznak létre ma is gyerekelőadásokat a Szamárfül Projektben. Figyelemmel kísérve a szamárfüleseket és közben a gólemes előadásokban szerepelve jutott eszembe, hogy mi lenne, ha közösen létrehoznának egy zsidó népmeséket feldolgozó előadást. Mindkét csapatnak nagyon tetszett a közös munka ötlete, csak annyi kérésük volt felém, hogy legyek benne én is a projektben – azt viszont tudtam, hogy ez színészként biztos nem fog menni, mert akkor egyeztethetetlen lesz az elfoglaltságaim miatt az előadás, így lett végül, hogy rendezőként veszek részt a produkció létrehozásában.

Mi alapján választottátok ki a feldolgozásra kerülő négy mesét?

Bán Lindától, a Zsidó népmesék című kötet szerkesztőjétől nagyon sok angol nyelvű zsidó eredetű mesét kaptunk, melyek közül mi is azokat találtuk a legjobbnak, amik az említett kötetbe is bekerültek. A kötet meséi közül pedig végül azokra esett a választásunk, melyek valamiféleképp beindították a fantáziánkat.

A ti verziótokban a rabbi varázsigék helyett, meséléssel kelti életre a Gólemet. 

Azt már az elején tudtuk, hogy mi nem szeretnénk elmesélni az egész Gólem történetet, mi csak addig követjük a rabbi történetét, amíg életre nem kelti a Gólemet.

Akár párhuzamot is vonhatunk a mesék által életre kelő Gólem és a meséken felnövő gyerekek között. Mennyire fontos szerepet tölt be szerinted a mese a felnőtté válásban?

Nagyon nagy szereppel bír, de ezt a nálam sokkal okosabb emberek le is írják, hogy miképpen van hatással például a gyerekek fantáziájának a fejlesztésére, vagy hogy valójában az életre neveli őket: akárhogy is nézzük a mesék a felnőttkorról, annak nehézségeiről szólnak, amivel jó, ha a gyerekek minél hamarabb megismerkednek.

Mi tud meg a Gólem a mesék által az emberekről?

A keresztény és zsidó kultúrában egyaránt fontos érékekkel, a tisztességgel, a becsületességgel, a bölcsességgel és az életigazsággal ismertetjük meg a Gólemet.

Milyen mértékben vonjátok be a gyerekeket az előadásba?

Az interakciónak nem az a fajtája lesz jellemző az előadásra, hogy a gyerekek döntik el, hogy hogyan folytatódjon a mese, vagy, hogy épp mi történjen, hanem arra törekszünk, hogy mese részeseivé tegyük őket: a rabbin kívül rajtuk is múlik majd, hogy például sikerül-e életre kelteni a Gólemet.

Szülőként mennyire tartod fontosnak, hogy egy gyerekelőadás a felnőtt közönségnek is szóljon?

A gyerekelőadásoknál is fontos, hogy a nézőknek színházi élményben legyen részük, hogy a felnőttek is, azaz az egész család élvezze a darabot. Ráadásul a gyerekek néha sokkal felnőttebben gondolkodnak a felnőtteknél, épp ezért sokkal felnőttebb előadást kell nekik csinálni, mint gondolnánk.

 

Bemutató: 2016. október 16., 29., november 19. 11.00, Jurányi Ház, Gólem Terem

Bővebben, jegyvásárlás: http://golemszinhaz.hu/repertoar/golemese
Telefon:+36 20 776 07 44 / E-mail: jegy@golemszinhaz.hu
Cím: 1027, Jurányi u. 3. / Jurányi Ház, Gólem Terem

Támogató: NKA

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés