bezár
 

irodalom

2016. 10. 12.
Konferenciával ünnepel a 150 éves Századok folyóirat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konferenciával ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Századok történelemtudományi folyóirat október 14-én, pénteken a fővárosi Országos Levéltárban.

"A Századok a magyar történettudomány központi műhelye, egyben a világ egyik legrégebbi történelmi folyóirata. 1867-es alapítása óta folyamatosan működik, kevés olyan magyar intézmény van, amely ilyen hosszan fennállna" - hangsúlyozta az MTI-nek Frank Tibor történész, a Századok főszerkesztője, aki szerint a Századok küldetése "a nemzet történelmének feldolgozása a nemzet számára".
    

prae.hu

Hozzátette: a Magyar Történelmi Társulat közlönyeként megjelenő lap alapításakor annak a nemzeti igénynek tett eleget, hogy legyen egy, a történelmi gondolkodást segítő és orientáló központi folyóirat.
    

A Századok pénteki, a 150. évfolyamot ünneplő emlékülésén a szakma rangos képviselői adnak elő egyebek mellett a folyóirat múltjának egyes fejezeteiről és kiemelkedő személyiségeiről, köztük Glatz Ferenc, Rácz György, Orosz Istvan, Pritz Pál, Hermann Róbert, Hunyady György és Mann Miklós is.
    

A Századok évente hat alkalommal jelenik meg, minden egyes száma könyvnyi terjedelemmel bír. A rövidebb cikkek mellett hosszabb, már-már monografikus igényű tanulmányokat és szaktudományos vitákat is közöl a korai magyar történelemtől kezdve egészen a közelmúlt történelméig - emelte ki Frank Tibor, megjegyezve, hogy nem tesznek különbséget a politika-, gazdaság-, társadalom-, tudomány- és kultúrtörténeti témák között.
    

"Alaposan dokumentált cikkeket közlünk, lehetőleg friss levéltári kutatások alapján született új téziseket, kérdésfeltevéseket és válaszokat felmutatva. Igyekszünk mindig újat mondani a magyar történelemről" - fogalmazott a lap főszerkesztője, aki elmondta azt is: a Századok jövőre megemlékezik az osztrák-magyar kiegyezés 150. évfordulójáról és a Magyar Történelmi Társulat kezdeteiről is.
    

A folyóirat jelenleg pályázatokból, támogatásokból biztosítja folytonosságát, idén négy szervezet és intézmény - a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Miniszterelnökség, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Szerencsejáték Zrt. - is hozzájárult működéséhez - árulta el Frank Tibor. A főszerkesztő beszélt arról is: 40 évnyi munka után most búcsúztatják a Századok eddigi felelős szerkesztőjét, Pál Lajost.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés