bezár
 

zene

2009. 03. 11.
Szabados és legerősebb csapata a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabados György március 16-án együttesével, a MAKUZ-zal lép fel a Művészetek Palotájában. A régi és új szerzeményeket felvonultató koncerten közreműködik többek között Dresch Mihály, Grencsó István, Benkő Róbert, Baló István és Márkos Albert.

prae.hu

A hetven éves Szabados Györgynek saját rajongótábora van. Köszönhető ez részben sokoldalú zeneszerzői működésének: életművében balett, táncopera, kantáta, számos szóló- és kamarakompozíció található.
Szabados György
Másrészt sokan már akkor a csodálójává váltak, amikor – a hatvanas-hetvenes években – politikai okokból csak kisebb klubokban léphetett fel. Akkoriban a „free jazz” nemcsak kevéssé ismert, de épphogy tűrt műfajnak számított Magyarországon. Szabados improvizatív világa (melynek ékes példája volt a Dália Jazz Klubban adott teljesen rögtönzésekből álló koncert 1963-ban) akár Keith Jarrettet is eszünkbe juttathatja.

Saját zenekara, az 1983-ban alapított MAKUZ (Magyar Királyi Udvari Zenekar) viszont ma ritkán tud koncertezni: megszűntek a zenekar korábbi, fészekként szolgáló klubjai, az olyan „kultuszhelyek”, mint pl. a Kassák Klub, a saját zenekaraikkal, produkcióikkal dolgozó tagokat nehéz egy-egy koncertalkalomra összehívni. Éppen ezért ígérkezik különlegesnek Szabados György és a MAKUZ március 16-i koncertje: a társulat a legerősebb felállásban lép színre.

A hetvenes-nyolcvanas évekbeli szabadzenei mozgalom legnagyobb alakjai (köztük Dresch Mihály, Grencsó István, Benkő Róbert, Baló István, Geröly Tamás) és az újabb generáció legkiválóbb képviselői (például Mezei Szilárd vagy Márkos Albert) lesznek majd a színpadon. Külön erre az alkalomra látogat majd haza a Párizsban élő Szelevényi Ákos.
Szabados György
Szabados legújabb, Boldogasszony földje - Harangok című szólózongora-lemeze (2008) letisztultabb, dallamosabb, megszólalásában szelídebb, mint amit korábban megszoktunk tőle, s ez a hang elsősorban egy hetvenéves művész bölcsességéből fakad. Az improvizációnak ugyanakkor a mai napig alapvető a fontossága zenéjében. A MAKUZ-zal való megszólalásaira ma is jellemző a hangok szabad áramlása, a végtelen energiák kollektív improvizációkban való felszabadítása.

A Fesztivál Színházban Szabados régi és újabb kompozíciói szólalnak meg, így a vadabb és a szelídebb improvizatív zene egyaránt képviselteti magát. A koncert hatalmas élménynek ígérkezik az intellektuális jazz rajongóinak körében.

Fellépnek:

Szabados György – zongora
Mákó Miklós – trombita
Kovács Ferenc – trombita, hegedű
Grencsó István – tenorszaxofon
Szelevényi Ákos – szoprán- és tenorszaxofon, basszusklarinét
Dresch Mihály – szoprán- és tenorszaxofon, basszusklarinét, furulyák
Vaskó Zsolt – altszaxofon, pikoló, furulyák, doromb
Mezei Szilárd – brácsa
Márkos Albert – cselló
Benkő Róbert – bőgő
Baló István, Geröly Tamás – dob

Jegyárak: 1100 Ft, 2300 Ft, 3100 Ft

nyomtat

További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés