bezár
 

irodalom

2009. 03. 11.
Rekordrészvétel a lipcsei könyvvásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kultúrát is sújtó nemzetközi pénzügyi válság ellenére idén is rekordrészvétel jellemzi a szerdán megnyílt hagyományos lipcsei könyvvásárt. Mintegy negyven ország - köztük Magyarország - több mint 2400 kiadója képviselteti magát vasárnapig tartó könyvvásáron, amely Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléje.

prae.hu

A részvétel is jelzi, hogy Lipcse egyre inkább a világ legnagyobb könyvbemutatójának számító frankfurti könyvvásár riválisává válik. A növekedésre utal az is, hogy a vásárt immár évek óta nem a városközpontban, hanem a Lipcse szélén épült modern vásárvárosban, kereken 65 ezer négyzetméteres területen rendezik. A "tavaszköszöntő" vásárra a szervezők mintegy 1500 szerzőt, s jóval több mint 100 ezer látogatót várnak.

Magyarország immár hagyományosan vesz részt a lipcsei könyvvásáron is, mégpedig a Magyar Könyvalapítvány és berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum (CH) közös szervezésében. Károlyi Dóra, a Magyar Könyv Alapítvány igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: az idei magyar jelenlét a CH koncepciójának megfelelően elsősorban a női szerzőkre összpontosít. Így a résztvevő írók között van Bódis Kriszta, Bán Zsófia, Kiss Noémi, Lovas Ildikó és Forgó Léda. A magyar standon részben az új magyar könyveket állítanak ki, továbbá Magyarországot bemutató albumok, s ezen kívül egy válogatás a német nyelvre lefordított magyar szépirodalmi művekből.

A női szerzők "túlsúlya" mellett a magyar résztvevők között férfiak is lesznek, például Dalos György, aki szokás szerint irodalmi beszélgetéseket is vezet, valamint Konrád György. Bemutatják Esterházy Péter Semmi művészet (Kein Kunst) című könyvét is, amely most jelent meg Németországban a Berlin Verlag gondozásában.

A "ősi" könyvkiadó centrumnak számító Lipcse könyves vására az elmúlt fél évtizedben a világ egyik legnagyobb vásárává vált, mégpedig egy olyan országban, amely évtizedek óta rendezi a világ első számú "könyvfesztiváljának" számító frankfurtit. Ezzel kapcsolatban a Magyar Könyv Alapítvány igazgatója arra emlékeztetett, hogy Lipcsében az 1700-as években rendeztek először könyvvásárt. A hagyományok az egykori NDK-s időkben sem szakadtak meg, s az egyesülés után új erőre kaptak. Károlyi Dóra szerint a lipcsei sokkal inkább német könyvvásár, mint a frankfurti, amit jelez az is, hogy kevesebb a külföldi résztvevő. Míg ugyanakkor a frankfurti könyvvásár a világ legnagyobb üzleti vására is, addig a lipcsei egy óriási olvasói közönséget befogadó, sok felolvasói programmal rendelkező fesztivál. Nem véletlen, hogy ezekben a napokban szerte a városban felolvasásokat tartanak.

A lipcsei könyvvásár keretében a Collegium Hungaricum először mutatja be a nyilvánosság előtt úgynevezett Balaton-projektjét, amelynek hivatalos neve: Német egység a Balatonnál (Deutsche Einheit-Balaton). Fehéri György, a projekt egyik fő felelőse ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: annak történetét próbálják ábrázolni, hogy a rendszerváltás előtti években a kelet- és nyugatnémetek balatoni találkozói miként "előlegezték meg" a német egység helyreállítását. A CH ennek keretében a "privát történelemre" összpontosít arra, hogy milyen emlékek maradtak meg elsősorban filmeken, fotókon és írásos feljegyzéseken. Az összegyűjtött anyagokból a magyar kulturális intézet a berlini fal leomlásának 20. évfordulójához időzítve október elejétől kiállítást rendez, s megjelenik egy könyv is, amely szintén a balatoni találkozók történetét dolgozza fel. Végül pedig a történelmi dokumentációkból Forgács Péter filmet is készít.

nyomtat

További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés