bezár
 

színház

2016. 10. 08.
1956 - Folytatódik a forradalmi táncjáték országos turnéja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatódik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagy sikerrel bemutatott '56 Egy nép kiáltott című táncjáték országos turnéja, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült ünnepi műsor Debrecenben, Szolnokon, Győrben, Budapesten, Kecskeméten, Nyíregyházán és Kazincbarcikán is látható lesz.

A 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait a zene és a tánc nyelvén felidéző előadás középpontjában az 1956-os forradalom áll. A produkció szembesít a forradalom kirobbanásához vezető állapotokkal, és megjeleníti a forradalom utáni diktatúra, majd felpuhulásának auráját is, mindezt jövőbe mutató optimizmussal.

Szkéné színház

A darabban hagyományos néptánc elemek, a kornak megfelelő táncműfajok (tangó, rock and roll), valamint a kortárs színpadi tánc is mind mondanivalót hordoznak a közönség számára. Míg egyes jelenetekben a szóló táncokat előtérbe helyező megfogalmazás, máskor a több mint száz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak.

A magyar nemzet erejéről és szabadságszeretetéről példát adó, a megidézett korszakokra jellemző dallamokkal és háttérvetítéssel kísért műsor október 16-án lesz látható Debrecenben, ezt követően október 17-én Szolnokon, majd a hónap folyamán Győrre, Budapestre, Kecskemétre, Nyíregyházára és Kazincbarcikára is eljut.

A táncjáték zenei szerkesztője Pál István "Szalonna", a szerkesztő koreográfusok Juhász Zsolt és Mihályi Gábor, míg a rendezőkoreográfus Mucsi János volt. Közreműködik mások mellett a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara is - olvasható a Duna Művészeti Társaság MTI-hez eljutatott közleményében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés