bezár
 

irodalom

2016. 10. 07.
1956 - októberi Bárka-emlékszám
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ferdinandy György és Pollágh Péter írásai mellett Békés megyei forradalmárok visszaemlékezései is olvashatóak a Bárka irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat 1956-os emlékszámában, amelyet október 10-én, hétfőn mutatnak be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban.

Elek Tibor főszerkesztő az MTI-nek elmondta: a tematikus lapszám első részében kapott helyett Fekete Pál, az 1956-os Békés megyei forradalmi bizottság később életfogytiglani börtönre ítélt egykori elnökének Hatvan év távlatából című esszéje, amelyet felesége, B. Kovács Ágnes akkoriban írott titkos naplójának részletei követnek.
    

prae.hu

Szintén 1956-hoz és az utána következő megtorlás, valamint a kádári konszolidáció időszakhoz kötődik a lapszám szépirodalmi összeállítása, amely Ferdinandy György elbeszélést, valamint Pollágh Péter Öt és hat arcom van című versét is tartalmazza - fűzte hozzá Elek Tibor, aki kiemelte: a Békés megyei alkotók számára két kategóriában (felnőtt és középiskolás) meghirdetett 1956-os szépirodalmi pályázat díjazottjai is helyet kaptak a számban.
    

"A lapszám összeállításakor arra törekedünk, hogy a regionális, helyi ügyek a nagy egyetemes 1956-os történetbe beleágyazva jelenjenek meg" - fogalmazott a főszerkesztő. A Műhely rovatban három történelmi tanulmány olvasható, amelyből kettő - Sáfár Gyula és Bódán Zsolt - a Békés megyei megtorlással foglalkozik, míg Gyarmati György a forradalomhoz való viszony történetéről írt. A számban szereplő négy irodalmi tanulmány közül Elek Tibor kiemelte Filep Tamás Gusztáv írását, amely a forradalmi tevékenységéért halálra ítélt, majd kegyelmet kapott, de mára többnyire elfelejtett gyulai születésű szerző, Gáli József életéről értekezik.
    

Az évfordulóhoz kapcsolódik a képzőművészeti anyag is: a Békéstáji Művészeti Társaság 1956-os pályázatának alkotásai, Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor fővárosi kiállításának képei, valamint Balogh Zoltán nagyváradi születésű képzőművész művei illusztrálják a lapszámot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés