bezár
 

irodalom

2009. 03. 11.
Jókai Mór a legnépszerűbb magyar író a romániai magyarok körében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jókai Mór és Wass Albert bizonyult a legnépszerűbb írónak, József Attila és Ady Endre pedig a legkedveltebb költőnek a romániai magyarok körében végzett internetes felmérésen. Az Impulzus.ro című internetes hírportál mintegy 3 ezer embert kérdezett olvasási szokásairól.

prae.hu

A felmérés alapján a romániai magyarok körében Jókai Mór a legnépszerűbb magyar író. Őt 14,5 százalék említette kedvenc írójaként, míg Wass Albertet 11,7 százalék. A magyar költők közül József Attila és Ady Endre a legkedveltebbek, esetükben százalékos adatokat nem tett közzé a portál.

Kedvenc magyar regényükként a legtöbben Jókai Mór Az arany emberét említették, de szintén sokan kedvelik Gárdonyi Géza Egri csillagok és Wass Albert A funtineli boszorkány, valamint Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényeket.

A külföldi írók-költők kategóriájában a legtöbben, a válaszolók 7,6 százaléka Paul Coelhót jelölte meg kedvenceként, de Gabriel García Marquez, Jules Verne, Dosztojevszkij és Hemingway is sokak kedvenc külföldi szerzője. A kedvenc műfajok tekintetében a legtöbben a történelmi témájú könyveket és a szépirodalmi témájú írásokat olvasnak, de népszerűek a kaland- és romantikus regények is.
A kérdőívet kitöltők 92 százaléka válaszolta azt, hogy szokott könyveket vásárolni és 30 százalékuk az internetet, 37 százalékuk az antikváriumokat is megjelölte, mint könyvvásárlása lehetséges helyszínét. Az Impulzus.ro felmérésében részt vevők 29,78 százaléka válaszolta, hogy heti rendszerességgel olvas, 14,15 százalékuk havonta legalább egyszer, 9,16 százalék évente, a legtöbben, a válaszadók 46,88 százaléka pedig naponta.

A nemrég elvégzett internetes felmérésben a 3060 válaszadó 91 százaléka vélte úgy, hogy az internet befolyásolja az olvasási szokásait, ennek ellenére 90 százalékban úgy látták, az elektronikus, úgynevezett e-könyvek nem helyettesíthetik a hagyományos, nyomtatott könyveket.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés