bezár
 

zene

2009. 03. 10.
Maszkba bújt horrorszörnyek a színpadon - Lordi-koncert Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesten ad koncertet szerdán az Eurovíziós Dalfesztivál 2006-os nyertese, a finn Lordi: ami a dolgok jelenlegi állása szerint annyit jelent, hogy az állandóan maszkok mögé rejtőző, s ma már mindenhol világsztárként ünnepelt rockerek most Magyarországon űznek majd csúfot a zenészek igazi ábrázatát meglesni próbáló fotósokból.

prae.hu

Bármi történik is a színpadon vagy a színpad háta mögött, egy biztos: Tomi Putaansuu, azaz Mr. Lordi csapatát - Awát, a vámpír grófnőt, Oxot, a Pokoli Bikát és Kitát, az emberállatot - most is szinte lehetetlen lesz maszk nélkül lencsevégre kapni. Ha pedig valakinek mégis sikerülne a lehetetlen, arra is megvan a menedzsment jól bevált megoldása: ezeket a képeket mindig hamisítványnak titulálják.

A klasszikus hard rockot játszó finn formációnak ugyanis csak az egyik védjegye az athéni Eurovíziós Dalfesztiválon elért, azóta is túlszárnyalhatatlannak bizonyult pontszám, a másik védjegyük a Kiss-együttes iránti rajongásból táplálkozó, hihetetlen szörnyalakokat felvonultató show.

Igazságtalan lenne ugyanakkor, ha a Lordit csak az athéni díjnyertes dal, a Hard Rock Halleluja gigantikus sikere felől közelítenénk meg - hiszen szó sincsen arról, hogy egynótás bandáról van szó. Ennek ékes bizonysága, hogy akkor, amikor még nyoma sem volt az Athén felől fújó "hátszélnek", a 2002-es Get Heavy című bemutatkozó Lordi-album máris 66 ezer példányban kelt el csak Finnországban.

A 2006-os The Arockalypse viszont már Athén sikerére is építve 350 ezer példányban kelt el: Finnországban háromszoros platinalemez, Németországban és Svédországban pedig aranylemez lett.

A színpadiasság soha nem állt tőlük távol, de az új albummal, a Deadache című anyaggal turnézva minden korábbinál magasabbra helyezték maguknak a lécet. A Deadache rémisztőbb, mint valaha, amit a melodikus hard rock új, még durvább zenei környezete is jól jelez, s ehhez a hírek szerint a szokásos horrorjelenetek kellően brutális változatát társítják majd a koncerten.

Mint mondják, a Kiss és a Rammstein mellett az övék a világ legnagyobb színpadi show-ja - s ígéretük szerint a rock horrorszörnyei Budapestnek sem fognak megkegyelmezni.

nyomtat

További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés