bezár
 

színház

2016. 09. 19.
Színházi fesztivál Prágában Václav Havel tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színházi fesztivált rendeznek Václav Havel drámaíró, volt csehszlovák és cseh államfő tiszteletére október 4. és 9. között Prágában. A 2011 decemberében elhunyt Havel október 5-én lenne 80 éves.

A fesztivál első felében olyan ukrán és fehérorosz színjátszó csoportok mutatkoznak be, amelyek művészi tevékenységükkel tudatosan harcolnak az alkotói szabadság kiszélesítéséért országukban. A fesztivál második felében pedig azok a cseh színházak lépnek fel, amelyek repertoárjában jelenleg Havel-darabok találhatók.
    

Szkéné színház

"Meggyőződésem, hogy Václav Havel hagyatékát, üzenetét ápolni kell, személyiségére emlékezni kell. Felelősek vagyunk azért, hogy ezt a stafétát valaki továbbvigye" - nyilatkozta Daniel Herman cseh kulturális miniszter, akinek tárcája a rendezvény társszervezője.
    

Az egyhetes fesztivál díszvendége Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas fehérorosz író, oknyomozó újságíró, aki műveiben a szovjet és a posztszovjet időszakkal foglalkozik.
    

A fesztiválnak a prágai Nemzeti Színház ad otthont. Az egyes rendezvényeket azonban nem a történelmi épületben, hanem a színház múlt század hetvenes éveiben átadott új épületében, annak különféle termeiben és folyosóin rendezik meg.
    

A történelmi és az új épület közti téren a fesztivál alkalmával leleplezik Kurt Gebauer cseh szobrász új installációját. Az installáció arra a szívre hasonlít, amelyet Václav Havel gyakran rajzolt aláírása mellé.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés