bezár
 

irodalom

2009. 03. 09.
Magyar Staféta - kortárs drámapályázatot hirdet a litera.hu
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt kortárs magyar író: Háy János, Tasnádi István, Kárpáti Péter, Erdős Virág és Garaczi László részvételével indított folytatásos drámapályázatot a litera.hu irodalmi portál Magyar Staféta címmel. A meghívásos pályázathoz tehetségkutató verseny is kapcsolódik, amelyre a témához kapcsolódó egyfelvonásos darabokat várnak - tájékoztatta a honlap felelős szerkesztője a sajtót.

prae.hu

Nagy Gabriella elmondta, hogy a Trafó Kortárs Művészetek Házával együttműködésben meghirdetett pályázatra meghívott öt író már meghatározta a folytatásokban készülő új dráma fő karaktereit, és annak helyszíneire is javaslatot tettek, így darab egyes jelenetei játszódhatnak majd Tesco-parkolóban, a 6-os villamoson, a Kremlben, valakinek a memóriájában, esetleg egy nagy zsebben. A szerzők egymás után, "stafétában" írják meg az előző részhez illeszkedő vagy azt ellenpontozó, egy vagy több jelenetből álló "kisfelvonásukat".

Az öt részből álló mű Háy János által írt első felvonása hétfőn már fel is került a pályázathoz létrehozott http://literastafeta.blog.hu internetes oldalra, ahol a látogatók figyelemmel kísérhetik a darab alakulását, sőt azt kommentálva üzenhetnek, javaslatokkal is fordulhatnak a szerzőkhöz - hívta fel a figyelmet Nagy Gabriella.

Az íróknak egy-egy hét alatt kell elkészíteniük saját felvonásukat, így a dráma várhatóan április 4. körül készül el. A legjobb rész szerzőjét a litera hagyományaihoz hűen diákzsűri fogja kiválasztani, melynek tagjai az ország hat felsőoktatási intézményét, köztük a Színház- és Filmművészeti Egyetemet képviselik.

A folytatásos színműhöz kapcsolódóan az irodalmi portál tehetségkutató pályázatot is hirdet egy egyfelvonásos dráma megírására - közölte a litera felelős szerkesztője. A kiírásra az április 11-i határidőig bárki küldhet pályaművet, az egyetlen feltétel, hogy abban az ötrészes dráma karaktereit szerepeltesse.

Nagy Gabriella tájékoztatása szerint a pályázatok eredményhirdetésére április 25-én a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül sor, külön rendezvény keretében. A meghívásos pályázat nyertesének jutalma egy laptop lesz, míg a tehetségkutató verseny első három helyezettje összesen 250 ezer forintot, közönségdíjasa pedig egy kétszemélyes színházbérletet nyer.

A tervek szerint az ötrészes mű már a díjkiosztón elhangzik felolvasószínházi formában, a dramaturgiailag megmunkált színházi változat bemutatásáról jelenleg több színházzal is folynak az egyeztetések. A darab valószínűleg látható lesz a litera novemberben, a Trafóban sorra kerülő születésnapi rendezvényén is.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés