bezár
 

zene

2009. 03. 08.
Könnyű .esti Sértés az Akkuban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budapesti Akkuban tart utószületésnapi koncertet a "bluesos-rockos, táncolható zenét játszó", idén tízéves Könnyű .esti Sértés (KES) színészzenekar hétfőn este.

prae.hu

Mint azt Fesztbaum Béla zenekarvezető, a Vígszínház színművésze elmondta, az együttes fiatal fővárosi színészek részvételével alakult: 1998-ban a teátrum Szent István körút 14. című, Presser Gábor és Kern András által írt zenés darabjában játszott a színpadon egy, a társulat tagjaiból álló zenekar. Ekkor jött létre a KES magja, majd néhány további művész csatlakozásával hivatalosan is megalakult a színészzenekar, amely első koncertjét a következő esztendő januárjában adta a Vígszínház háziszínpadán.

Az együttes nevének eredetéről szólva Fesztbaum Béla elárulta, az Szomjas György mindannyiuk által kedvelt filmjéből, a Könnyű testi sértésből származik. "Ha a címből elveszünk egy t-t, az éppen ránk rímel, hiszen könnyűzenét játszunk, és általában késő este lépünk fel. Hogy a fülnek mennyire sértés a zenénk, azt döntse el mindenki maga" - tette hozzá a színész.

A tagok többsége a zenekar megalakulása óta kitart a KES mellett, melyből 10 év alatt csupán ketten távoztak: Rusznyák Gábor rendező néhány koncert, míg Gyuriska János, a Vígszínház színésze többéves együttzenélés után lépett ki - emlékezett Fesztbaum Béla, hozzátéve: egy évtized alatt hozzávetőleg 60 koncertet adtak, ami nem kevés, tekintve, hogy a "hobbizenekarként" működő együttes minden tagja meglehetősen elfoglalt.

A jelenlegi felállásban Fesztbaum Béla billentyűs hangszereken és gitáron, a most szabadúszó Hajdu István basszusgitáron, Kocsis Gergely, a Katona József Színház művésze szaxofonon, Vass György, az Új Színház színésze dobon játszik, míg Polyák Lilla és Oberfrank Pál énekel.

"Ez a kis formáció örömből, a saját és a közönség öröméből létezik. Történtek az életünkben elszerződések, gyerekek születtek, de a banda, a rock and roll-érzés mindig ott volt. Ez a zenekar egy másfajta, lazább, kötetlenebb, nyitottabb kapcsolatot is jelent talán a közönséggel" - fogalmazott.

A Vígszínház színművésze megjegyezte, büszkék rá, hogy ötödik éve játszanak a Szigeten, a Magic Mirror Sátorban. Egyébként általában a színházhoz kötődő eseményeken szoktak fellépni: teátrumok nyílt napjain, évadzáró vagy -nyitó bulikon, színházi világnapi koncerteken, de játszottak már televízióban, egy kolléga esküvőjén, valamint színművészetis gólyabálon is - említett néhány helyszínt.

A Könnyű .esti Sértésnek van egy-két saját száma, ezek mellett a hazai és külföldi zeneirodalomból származó feldolgozásokat lehet az együttestől hallani. "Bluesos-rockos, táncolható, slágeres dalokat játszunk, a koncertjeinken jól megfér egymás mellett egy Cserháti-nóta egy Dire Straits-számmal, Gershwin Santanával vagy egy jazz-sztenderddel" - mondta el Fesztbaum Béla.

Mint hozzátette, lemezük nincsen még, mert ahhoz több saját szám kellene vagy esetleg egy jó ötlet, amelyre az albumot fel lehet fűzni. "Ha ebből az egyik meglesz és hozzá az időnk is, akkor nagy-nagy örömmel vágnánk bele egy ilyen kalandba, de ez egyelőre nem aktuális. Így mostanában csak a fellépéseinken hallhat majd bennünket a közönség" - jegyezte meg.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés