bezár
 

zene

2009. 03. 08.
Jobb szeretők a zeneileg "edzett" fülű emberek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A zeneértő fülekkel megáldott embereknek nem csupán egy dallam hangjainak felismeréséhez van jó érzékük, hanem különleges képességük van az emberi beszédhangban rejtőző érzelmek meghallásához is.

prae.hu

A European Journal of Neuroscience című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint ha valaki olyan társra vágyik, aki igazán meghallgatja őt, akkor annak érdemes zeneileg képzett, vagy legalábbis valamilyen zenei oktatáson részt vett párt választani magának.

A zeneértő emberek ugyanis szó szerint jobb (meg)hallgatói képességekkel rendelkeznek, mind a zene, mind a magánélet területein. Képesek ugyanis meghallani a beszédhangban megbúvó árnyalt üzeneteket is, ezek a hozzá nem értő fül számára felfedezetlenek maradnak.

"A hangokban rejtőző érzelmek gyors és pontos felismerése egy olyan képesség, amelynek kitűnő hasznát lehet venni az osztályteremtől kezdve, a tanácstermen át, egészen a hálószobáig" - idézte Dana Straitet, az amerikai Illinois államban működő Northwestern Egyetem által végzett kutatás vezetőjét a The Daily Telegraph brit napilap.

A kutatásban részt vevő harminc önkéntesre elektródákat erősítettek, hogy ezekkel mérjék az agyukban végbemenő reakciókat. A fülhallgatókat viselő alanyoknak egy idegen nyelvű, feliratozott természetfilmet vetítettek, hogy ezzel is minél több érzékszervüket lefoglalják.

A fülhallgatókban egy másodperc töredékéig gyermeksírás hangjai csendültek fel, miközben folyamatosan megfigyelés alatt tartották az agytörzsi reakciókat. Az eredmények szerint, a zenében jártas fülű résztvevők agya körülhatárolta a hallottak összes olyan részét, melyben érzelmek csendültek fel.

nyomtat

További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés