bezár
 

film

2016. 08. 24.
Elhunyt Anthony Jay
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt 86 éves korában Anthony Jay, az Igenis, miniszter úr! és az Igenis, miniszterelnök úr! című brit szatirikus politikai tévésorozatok társszerzője.

Jay hosszú betegség után, családja körében vasárnap halt meg - közölte a BBC News.
    

Jay és Jonathan Lynn írta a nyolcvanas években a BBC televízióban futó Igenis, miniszter úr! című sorozatot, amelynek főszerepeit Paul Eddington és Nigel Hawthorne játszotta.
    

prae.hu

Jay pályafutása a BBC-nél kezdődött, eleinte hírműsorokban dolgozott, alapító tagja volt az aktuális politikai eseményekkel foglalkozó Tonight csapatának.
    

Később a királyi családról készített dokumentumfilmek, a Royal Family és az Elizabeth R: A Year in the Life of the Queen című produkciók elismeréseként kitüntették a Királyi Viktoriánus Érdemrend parancsnoki fokozatával.
    

Az Igenis, miniszter úr! 1980 és 1984 között három évadot ért meg a képernyőn. Az Igenis, miniszterelnök úr! című szatírát 1986 és 1988 között sugározták. Az akkori brit kormányfő, Margaret Thatcher közismerten nagy rajongója volt mindkét szériának. A BBC arra is engedélyt kapott, hogy a sorozatot a Downing Streeten forgassák.
    

Anthony Jayt 1988-ban lovaggá ütötték munkássága elismeréseként.
    

Jay és Lynn jóval később megírta az Igenis, miniszterelnök úr! színpadi változatát is, amit 2010-ben mutattak be.
    

Idén augusztusban a szerzőpáros a Guardian című napilapbanpublikált egy szatirikus írást, amely a Brexittel foglalkozik.
    

Anthony Jay az utóbbi években erősen kritizálta a BBC-t, 2008-ban azt javasolta, hogy a szerteágazó korporációt karcsúsítsák és csak a BBC One, a Radio 4, valamint a hírszerkesztőség maradjon meg. A BBC-t a klímaváltozás "előítéletes" kezelése miatt is bírálta és helytelenítette, hogy szerinte a brit közszolgálati média stábja ipar- és monarchia-ellenes.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés