bezár
 

irodalom

2009. 03. 06.
A britek kétharmada olvasottabbnak hazudja magát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az emberek szívesen kérkednek irodalmi élményeikkel, hogy okosabbnak és vonzóbbnak tüntessék fel magukat, holott többnyire hazudnak, mikor azt állítják, hogy olvasták Tolsztoj Háború és béke vagy Orwell 1984 című regényét - állította egy brit felmérés.

prae.hu

A név nélkül válaszoló több mint 1300 megkérdezett kétharmada árulta el, hogy hazudik, mikor olvasmányairól kérdezik - derült ki a Nagy-Britanniában csütörtökön ünnepelt Könyv Világnapja alkalmából nyilvánosságra hozott kutatásból.

A felmérést bemutató Telegraph meglepőnek találta, hogy még a viszonylag rövid és olvasmányos Orwell-mű, az 1984 is szerepel azon könyvek tízes toplistáján, amelyekről mindenki csak állítja, hogy olvasta.

A tíz könyv ellen az szól, hogy többnyire jó hosszúak, és különben is játszotta már dramatizált változatukat a televízió. Ilyenek a Háború és béke, James Joyce Ulyssese, de még a Biblia is. De Salman Rushdie sem járt jobban Az éjfél gyermekei című ünnepelt regényével, s már Barack Obama Dreams of My Father című hitvallásáról is sikk azt hazudni, hogy átrágta rajta magát az ember.

Hogy akkor mit is olvasnak a britek valójában? A felmérés adatai szerint a legtöbben J. K. Rowling Harry Potter-regényeit (61 százalék), John Grisham krimijeit (32 százalék) vagy Sophie Kinsella trendi könyveit (22 százalék) falják.

Jonathan Douglas, a kutatást megrendelő angol Országos Műveltségi Szövetség (National Literacy Trust) igazgatója szerint az emberek elsősorban azért hazudnak, hogy intelligensnek, olvasottnak, és ezáltal szexuálisan vonzóbbnak tűnjenek partnerük előtt. Mint mondta, a válaszadók arra bazíroznak, hogy feltehetően választottjuk sem olvasta a könyvet. Persze így könnyen csapdába is eshetnek - figyelmeztetett.
Ugyanakkor maga Douglas is bevallotta, hogy bár teológiai végzettségéhez kötelező volt, nem olvasta végig az Ótestamentumot. (Azért átment.)

A felmérésből egyéb apró titkokra is fény derült: az olvasók kétharmada könyvjelző használata helyett szamárfület hajt, és csaknem a felük átadás előtt kiolvassa a könyvet, amelyet ajándékba vett.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés