bezár
 

építészet

2009. 03. 06.
Lakástrend: tavaszi színparádé, vidám retró formák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Orgona-lila, meggypiros és puncs merész házassága, kontrasztként pedig a nagyvárosok szürke, bézs és fémes-bronzos színvilága uralja a Műcsarnokban március 8-ig látható 12. Lakástrend és Design kiállítást, amelynek keretében Madeinhungary címmel nagyszabású tárlatot szentelnek a szervezők a hazai formatervezők legjobb munkáinak.

prae.hu

Minden nap más szín jegyében telik el: a tárlat központi része napról napra eltérő árnyalatban pompázik majd, jelezve, hogy az art deco nosztalgiától a szertelen puncsig, a rúzs-rózsaszíntől a visszafogott minimál stílusú fémes szürkéig sokféle stílus uralkodik ma a legdivatosabb lakásbelsőkben.

Idén 4000 négyzetméteren 15 kiállító bútorait, konyháit, szanitereit, lakástextíliáit, díszeit csodálhatják meg az érdeklődők. A legtöbben főleg csak iránymutatást és inspirációkat szereznek itt be, hiszen az itt látható bútorok és enteriőrök meglehetősen borsos árúak.

A szervezők idén is a hazai otthonteremtés formálóinak, designereinek, forgalmazóinak és gyártóinak egybefogására és felvonultatására vállalkoztak. Az elmúlt több mint egy évtized során a budapesti kiállítás naprakésszé vált a világ leghíresebb hasonló tematikájú vásáraihoz képest és felzárkózott azok színvonalához - vélik a szakemberek.
A modern stíluson belül a bútorok korpuszait négyszögletes és téglaformák uralják, többnyire hatalmas ülőgarnitúrákkal, nagyon lapos dohányzóasztalokkal, hangsúlyos lámpatestekkel, teljesen új technikájú ,formájú, sokszor domború szőnyegekkel, amelyek önálló képzőművészeti alkotásnak is megállnák a helyüket. A barokk még mindig tetten érhető, de egyes előrejelzések szerint nem lesz tartós divat. Meggondolandó tehát hatalmas mintájú, barokkos tapétákba öltöztetni a lakást, és a szoba - vagy a fürdőszoba - közepére mélyen lelógó barokkos csillárt vásárolni - függetlenül ezek árától.

A retro meglehetősen kötött stílus, csak akkor érvényesül igazán, ha a szobában, a lakásban szinte minden tárgy ezt az irányzatot követi. Az art deco örök és hálás divat, és szinte mindegyik darabja illik a már meglévőkhöz, főleg a visszafogott eleganciájú enteriőrökben.

A mutatós lámpák, a rafináltan rejtett fényeffektusok újabban hangsúlyos szerepet kapnak. Festmények helyett óriási, felkasírozott fotók - sokszor absztrakt, graffitiszerű motívumok vagy kedvelt filmikonok képei - tűnnek fel a falakon, amelyek gyakran feketék vagy sötétek.
A legnagyobb divat a nagy lakás - érthetően, hiszen a hatalmas, egybefüggő terekben érvényesülnek igazán a designerek által megálmodott különleges bútorok, olykor gyerekmagasságú vázák, jókora szobanövények, hatalmas kaspók. Nem ritkák a teremnyi fürdőszobák sem, amelyek a legkevésbé sem emlékeztetnek fürdőszobákra. A bemutatott konyhák egy része akkora, mint egy garzon lakás.

A kiállításon látható tárgyak még nemigen tükrözik a gazdasági válság jegyeit - érthetően, hiszen ezek többnyire még a pénzügyi krach kitörése előtt születtek, másrész potenciális vevőkörüket nem biztos, hogy érinti a megélhetési költségek emelkedése.

nyomtat

További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés