bezár
 

art&design

2016. 08. 11.
Bronzszobrok készülnek az ötvenhatos áldozatok emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bronzból készít mellszobrokat két ötvenhatos áldozat emlékére Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész. A Zbigniew Herbert lengyel költőről készült alkotást Budapesten, Ungár Józsefét, a balatoni fiúk vezéralakjáét Balatonalmádiban állítják majd fel - mondta el az alkotó az MTI-nek.

Pogány Gábor Benő szerint még senki nem készített szobrot a híres lengyel költőről, aki 1956-ban Budapesten köszöntötte a felkelőket, még Lengyelországban sem állítottak neki emléket. A mintegy hetven centiméter magas művet a Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya főplébániatemplom oldalában található 1956-os emlékmű melletti szoborparkban állítják majd fel. A parkban a világirodalom 1956 vonatkozásában jelentős alakjainak állítanak emléket, a már látható Albert Camus francia írót ábrázoló szobor mellett az idén még Hannah Arendt zsidó származású amerikai filozófus-író szobrát is felállítják - mondta a szobrász.     

prae.hu

Ungár József, az úgynevezett balatoni fiúk vezéralakja 1951-ben hozta létre a Magyar Partizánszövetséget, majd a Magyar Nemzetvédelmi Szövetséget. Egy második világháborús bunkerben talált fegyverek miatt letartóztatták, majd halálra ítélték. A róla készült, szintén hetven centiméter magas bronzszobrot Balatonalmádiban lehet majd megtekinteni.     

Pogány Gábor Benőn nagy gyakorlattal rendelkezik bronzszobrok készítésében. A kilenc ősi magyar kutyafajtáról készült bronzszobor-együttesét az ismét önállóvá vált Állatorvostudományi Egyetem kisállatklinikája előtt állították fel július elején.     

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés