bezár
 

zene

2009. 03. 05.
Nemzetközi Kodály Hét 20. alkalommal Helsinkiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén 20. alkalommal rendezik meg vasárnaptól a Nemzetközi Kodály Hetet Helsinkiben, Magyarországot a zenei rendezvényen Csonka Emil brácsa- és Falvai Katalin zongoraművész képviseli.

prae.hu

A programsorozat főszervezője a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ, amelynek nagytermében rendezik a nyitókoncertet Csonka Emil, Falvai Katalin, valamint észt művészek és több zeneiskola növendékének fellépésével. Márkus Ildikó intézetigazgató elmondta, hogy a zárókoncert március 13-án Helsinki egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában kialakított Sello nevű koncertteremben lesz, hogy minél szélesebb réteghez eljuthasson a zene.

A Nemzetközi Kodály Hét zenei vezetője a Szilvay testvérpár, Csaba és Géza. Mindketten zenetanárok Helsinkiben, s 1989-ben kezdeményezték a koncertsorozatot. Szilvay Csaba gordonkaművész elmondta: a Kelet-helsinki Állami Zeneiskolában Géza volt az igazgató, ő pedig a vonósok tanára. Együtt dolgoztak az ott működő 9 évfolyamos iskolával, a zenét Kodály módszerét alkalmazva tanították és tanítják a mai napig.

Tauno Lempinen a finn Kodály Társaság alapító tagja és 10 évig vezetője, az egyik kerületi zeneiskola igazgatója fölkarolta a Szilvay testvérpár kezdeményezését a Kodály Hét megszervezésére, és a kezdetektől támogatja a rendezvényt - hangsúlyozta Szilvay Csaba.
Lempinen bekapcsolta a zenei programokba a Sibelius Akadémiát, a Helsinki Konzervatóriumot, az észt főváros, Tallinn zeneiskoláit és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet. Eddig 10 finnországi zeneiskola csatlakozott a Kodály Héthez, amelynek központi témája a finnugor népek zenéje, emellett megszólaltatják a kortárs magyar, finn és észt zeneszerzők műveit.

Az eseménysorozat egy hete alatt négy zeneiskola növendékei egymás intézményeiben adnak koncertet. A nyitóhangversenyen kívül Csonka Emil és Falvai Katalin föllép a Kelet-helsinki és a Vantaai Zeneiskolában valamint a Sibelius Akadémián. A hagyományoknak megfelelően a magyarországi művész saját hangszeréről, így Csonka Emil a brácsa oktatásáról tart előadást a Helsinki Konzervatóriumban - jegyezte meg zenei vezető.

A zárókoncerten Bartók Béla Divertimentóját játssza az 50 tagú Helsinki Vonósok ifjúsági zenekar Szilvay Géza vezényletével. Föllép a Sibelius Akadémia növendékeiből álló együttes a kortárs Einojuhani Rautavaara műveivel, a Juvenalia Kórus Sibelius-művet ad elő, míg a Helsinki Kodály Kórus a névadó mester kórusműveit szólaltatja meg.

A Szilvay testvérpár a Kelet-helsinki Zeneiskola mellett megalapította a most tíz éves Zenei Intézetet. Eddig kétezren látogatták meg Írországtól Franciaországon, Ausztrálián, Japánon át Kínáig, hogy tanulmányozzák a Kodály-módszert, a szolmizációt - tette hozzá Szilvay Csaba.
nyomtat

További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés