bezár
 

irodalom

2016. 08. 01.
Megkezdődött a nem magyar anyanyelvű magyartanárok konferenciája Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a nem magyar anyanyelvű magyartanárok ötödik konferenciája hétfőn Debrecenben, a háromnapos szakmai tanácskozásra hét országból érkeztek résztvevők.

Dobi Edit szervező, a Debreceni Egyetem nyelvésze a megnyitón elmondta: a konferencia fő célja, hogy a diaszpórában élő, magyar nyelvet tanító résztvevők tapasztalatot cserélhessenek egymással és korszerű tudást szerezzenek.
    

prae.hu

A résztvevők között vannak diplomás magyartanárok, de a többség szakmai végzettség nélkül, pusztán elhivatottságból tanítja saját országában a magyar nyelvet - fűzte hozzá.
    

Az idei tanácskozásra hét országból - az Egyesült Államokból, Brazíliából, Szlovéniából, Németországból, Ausztriából, Bulgáriából és Fehéroroszországból - tizennégyen érkeztek.
    

Dobi Edit örömtelinek nevezte, hogy a világ nagyon sok helyén élnek olyanok, akik szívügyüknek tekintik a magyar nyelv, kultúra és néphagyományok ápolását, és ezért sok esetben társadalmi munkát végezve hajlandóak feláldozni a szabadidejük egy részét is.
    

A Brazíliából, Sao Paulóból érkezett Evelyn Montano másodszor vesz részt a konferencián. Szülei a második világháború előtt telepedtek le a dél-amerikai országban. A helyi magyar házban tanítja a nyelvet. Elmondta: Sao Paulóban már egyetemen is lehet magyarul tanulni, és a képzésnek nagy sikere van, évente hatvan-nyolcvan hallgató jelentkezik.
    

A konferencia első két napján szakmai előadásokat hallhatnak a résztvevők, szekcióüléseken ismerkedhetnek meg például nyelvtani, nyelvészeti és tanítás-módszertani kérdésekkel. A zárónapon a debreceni nyári egyetem magyar nyelv és kultúra tanfolyamán heti harminc órában magyarul tanuló külföldi diákok tanítási óráit látogathatják, és szerezhetnek hasznos gyakorlati tapasztalatokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés