bezár
 

zene

2016. 07. 29.
Sebestyén Márta fellép a Viljandi Népzenei Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sebestyén Márta is a fellépők között van egy most zajló észtországi rendezvényen. A vasárnap záruló Viljandi Népzenei Fesztiválon, amelyet immár 24. alkalommal tartanak meg, a magyar énekesnő két alkalommal, péntek este és vasárnap délután is koncertet ad.

A fesztivált témája idén a világ egyik legszebb és legkifejezőbb természeti hangja: a nő hangja. Sebestyén Márta a Balassi Intézet - Tallinni Magyar Intézet jóvoltából lép a fesztivál közönsége elé - közölte a Balassi Intézet pénteken az MTI-vel.
    

prae.hu

Az énekesnő pénteken 18 órakor az Észt Tradicionális Zene i Központban, vasárnap 16 órakor pedig a Telia Kaevumäe színpadon mutatja be produkcióját. Közreműködik Laposa Julianna (hegedű), Havasréti Pál (nagybőgő, ütőgardon) és Szabó Zoltán (duda, furulya, fúvós hangszerek).
    

Sebestyén Márta születése óta a zene bűvöletében él, édesanyja révén is, aki zenepedagógus - Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére.
    

Azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalokat. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival együtt.
    

Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazánknak.
    

Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: Az év énekesnője (1984), Liszt Ferenc-díj (1991), Kossuth-díj (1999), Prima Primissima-díj (2003), Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt (2005). Az UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjjal ismerték el. Énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol Beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés