bezár
 

irodalom

2009. 03. 05.
Leleplező könyv a n'dranghetáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb íróra mondta ki a halálos ítéletet az olasz szervezett alvilág: Robert Saviano után célponttá vált Francesco Forgione, az olasz parlament maffiaellenes bizottságának volt elnöke is, aki a bizottság felkérésére megírta tényfeltáró, leleplező művét a calabriai maffiáról A n'drangheta, a világ legkevésbé ismert és legveszedelmesebb maffiája címmel.

prae.hu

A szerző a könyvben leírja, milyen gazdasági és pénzügyi kapcsolatok teszik lehetővé Calabriában e bűnözői világ fennmaradását és terjeszkedését más európai országokban és Amerikában. Felfedi a n'drangheta kapcsolatait politikusokkal, vállalkozókkal, bankárokkal.
A szervezett olasz alvilág olyan volumenű üzleteket bonyolít, amelyeknek haszna megközelíti az évi 150 milliárd eurót (kb. 45 000 milliárd forint) és ebből kb. 70 milliárd a n'dranghetáé. Ennek 30 százalékát bűnös tevékenységre fordítja, a többit "abszolút legális" üzleteken keresztül kifehéríti.

A n'drangheta fő tevékenysége a drogkereskedelem. A Kolumbiából, Ecuadorból, Mexikóból, Afrikából származó kábítószert "hinti szét" Európában és erre felhasználja ma már a bevándorlókat is.

A calabriai maffia elve korábban az volt, hogy csendben, észrevétlenül kell dolgoznia. 2007-ben azonban Duisburgban megölt hat embert. Ez volt az első, Olaszországon kívüli akciója - írta az El País című spanyol napilap.

Forgione véleménye szerint az ilyen típusú bűnözéssel csak úgy lehet végezni, ha elvágják a pénzforrásaitól, ha lehetetlenné teszik azokat a gazdasági- és pénzholdingokat, amelyeket létrehoztak. Ezért követel egy olyan uniós törvényt, amely lehetővé teszi a szigorú fellépést ellenük.

Kutatásai során Forgione azt is kiderítette, hogy Spanyolország találkozóhelyül szolgál a különböző maffia-ágazatok között, amelyek a Costa del Solt és a Kanári-szigeteket használják fel ingatlan- és turisztikai beruházásokra.

Rájött arra is, hogy azok a hálózatok, amelyek terrorcsoportokat és maffiózókat használnak fel drog- és fegyver beszerzésére, kapcsolatban állnak egymással. Adatai vannak arra vonatkozóan, hogy a Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) szélsőséges szervezet tagjai közvetítettek a kolumbiai drogkereskedők és a n'drangheta között, hogy ne kerüljön sor közöttük véres leszámolásra egy kokainszállítmány miatt, amelyet az olaszok nem fizettek ki.

nyomtat

További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés