bezár
 

art&design

2009. 03. 05.
Kozma szoba, Buffa szekrény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A korábban is bútor-, dizájn-műkereskedelemmel foglalkozó Ferenczi és Tsai. cég tavaly év végén beköltözött a galériás negyedbe, a Falk Miksa utcába. Itt, a méretes, ezer négyzetméteres bemutatótermében már mint aukciósház és galéria jelent meg. A december végén megtartott első, 20. századi bútor- és dizájnárverés sikert hozott. (Csak úgy, mint az év eleji, feltűnést keltő plasztikkiállításuk.)

prae.hu

Most, a március 17-i árverés hasonló összeállításban 274 tételt, főleg 20. századi bútort, emellett üveg- és kerámiatárgyakat, (muránói) csillárokat, állólámpákat, plasztikákat, festményeket kínál.

Az első tétel egy 1930 körüli magyar ülőke, 35 ezer forintért, míg az utolsó, 274. tétel egy, a 18-19. század fordulójáról származó szalongarnitúra 700 ezer forintért. Ezekkel az összegekkel be is lehet határolni az átlag kikiáltási árakat.

Néhány, milliósra árazott darab is feltűnik az aukcióslistában, de ezeknek csak egyike tartozik a bútor kategóriába: a 20. század elejének legismertebb magyar iparművésze, Kozma Lajos által tervezett dolgozószobaszett, 1,9 millió forintos kikiáltási árral. Emellett még öt Kozma-bútorért lehet licitálni, néhányszázezer és félmillió forint között.
Másfél millióról indul Kammer Vilmos szecessziós állóórája, egy 10-darabos ezüst pipereszett pedig egymillió forintról. Magas, 1,2 milliós kikiáltási árat rendeltek Rafael Viktor Győző balatoni vitorlásokat ábrázoló festményéhez, míg Tóth Gyula 2008-as, háromdimenziós képszobrát 550 ezer forintra taksálják.

Jónéhány bútor bizonyára a licitálókedv felkeltéséért kapott 900 ezer forint körüli árat. Egy 1920-as magyar art deco kanapé fotelekkel 920 ezer, két francia art deco fotel 1930-ból 900 ezer, vagy az 1930-as évekbeli kínai stílusú írószekreter 820 ezer forintról indul.

Az 1960-as évekből az olasz Paolo Buffa három különböző (tálaló-, zene-) szekrénye 750 és 850, valamint 950 ezer forintért szerezhető meg. Ugyanebből az évjáratból a német Hans Könecke terve szerint készült íróasztal 950 ezer forint. Az olasz Silvio Cavatorta nevével jelzett, fémlábakon álló olasz ebédlőasztal székekkel és két tálalószekrény 750, illetve 550 ezer forint.

Bőséges a választék a magyar, osztrák, francia, cseh, olasz, skandináv, ír műhelyek termékeiből, szecessziós, art deco, jugendstíl, Bauhaus, Thonet bútorokból.

Az árverés anyaga már látható a Falk Miksa utcai bemutatóteremben.

nyomtat

További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés