bezár
 

zene

2016. 07. 21.
Óbudai Blues Fesztivál július 27-től 29-ig a KOBUCI Kertben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Óbudai Blues Fesztivál július 27-től 29-ig a KOBUCI Kertben A Kobuci kert minden évben szervez egy Blues Fesztivált Óbudán, a Zichy-kastély kertjében. Immár negyedik alkalommal, a műfaj talán legfontosabb fővárosi ünnepe ez: három napon keresztül (július 27-29.) a műfaj hazai és nemzetközi mesterei lépnek színpadra, talán elég Ian Siegal (UK), T99 (Ned) vagy Little G. Weevil nevét említeni.  

Az első nap - július 27. - fellépői:

The Devil's Trade    (HUN)        
Suitcase Brothers (ESP)            
Ian Siegal Band           (UK)

prae.hu


Makó  Dávid vonzódása az amerikai, gitáralapú folkzenéhez már korábbi zenekaraiban is nyilvánvaló volt, ám letisztult formában a The Devil’s Trade nevű formációban vált uralkodóvá: a Those Miles We Walked Alone című első albumán minimalista hangszerelésű, zömmel akusztikus gitárra épülő dalokat találunk, amelyeket hallgatva ugyan adja magát a párhuzam David Eugene Edwardsszal vagy Tim Eriksennel, mégis egy egyészen egyedi zenei világgal talákozhatunk.

Suitcase Brothers spanyol származású tagjai a tradicionális blues hűséges és autentikus képviselői. Olyan forrásokból inspirációt merítve mint Peg Leg Howell, John Lee Williamson vagy Little Walter zenéje, aligha véletlenül nyerték el a 2013-as International Blues Challenge második helyezését.

Ian Siegal (UK) a kortárs blues világviszonylatban is legfontosabb előadói közé tartozik. A MOJO magazin által a leginnovatívabb, legtehetségesebb és leglebilincselőbb kortárs blues előadónak tartott brit zenész Meat & Potatoes című nagylemezéjért a British Blues Awards díjazottja lett és a kritikusok szerint olyan zenei világok autentikus örökösének tekintendő mint Howlin' Wolf, Muddy Waters, Bo Diddley, Son House vagy Junior Kimbrough.

 

A második nap - július 28. -  fellépői:

Redbreast Wilson    (HUN)    
"Sir" Oliver Mally    (AUT)        ​
T-99      (NED)      


Redbreast Wilson & the Juke Joint Revival (HUN)  Észak-Mississippi zenei hagyományait eleveníti fel, amikor a hillstomp boogie stílusában az amerikai vidék fülledt szórakozóhelyeinek, a juke jointoknak a hangulatát, így a 20-as 30-as évek delta blues zenéjét modern hangzásvilágokkal ötvözi. A lüktető tempójú zene és a déli akcentussal megszólaló szövegek a sajátok mellett olyan előadók dalaiból épülnek fel mint  Robert Johnson, T-Model Ford, Bukka White, R. L. Burnside, Junior Kimbrough, vagy a kortársak közül Ian Siegal és Cedric Burnside.
 
"Sir" Oliver Mally (AUT)  igazi "road-musician", a nemzetközi blues-szcéna egyik legtöbbet turnézó kiválósága. A Himalaya fesztiváltól a francia Blues au Chateau-ig járva a kontinenst, a Kobuciba is sikerült már egyszer-egyszer elcsábítani, arról nem is szólva, hogy az itthon is nagy népszerűségnek örvendő, szintén  osztrák származású blues-mester Ripoff Raskolnikov gyakori vendége. Legutóbbi albuma, a Shapeshifter pár héttel a megjelenés után előkelő helyezést ért el az Amazon Blues-listáján.  
 
A három bohém fiatalemberből és egy öreg kutyából verbuválódott T-99 nevű formáció különleges és már-már elfelejtett hangszereken muzsikál. Az Amsterdamból érkező banda zenéje a rock 'n' roll, a country, a surf, a punk stílusait ötvözve fordul vissza a blues alapjaihoz, megtűzdelve némi kelete-európai és dél-afrikai hangzással is. Ez a nagyon eklektikus zenei világ az elmúlt tíz évben Európa összes fontos fesztiválján megszólalt, fél tucat sikeres albumot tudhat maga mögött, és olyan mesterekkel játszhatott együtt mint Chuck Berry vagy a Los Lobos and Little Feat. A második nap minden bizonnyal legütősebb holland fellépője ezúttal az Óbudára látogató közönséget hódíthatja meg.

 

Az utolsó nap - július 29. - fellépői:

Jambalaya            (HUN)
Mr. Swagger            (SRB)    
Little G Weevil's Memphis Music Celebration feat. Raphael Wressnig           (HUN-AUT)


Jambalaya zenekar nevét New Orleans nemzeti ételétől kölcsönözte, mert a New Orleans-i hagyományos zenéből táplálkozik, arra az autentikus hangzásra törekszik. A saját szerzemények mellett stílushűen játszanak Bob Shad, Allen Toussaint, Junior Wells, Professor Longhair, Otis Redding, Dr. John, Chuck Berry, Johnny Adams dalokat is.  A banda különleges védjegye, hogy a hangszerelésében a választott stílushoz való ragaszkodva nem használnak szólógitárt.       

Little G Weevil, avagy Szűcs Gábor nem egyszerűen fellépő művésze a fesztiválnak, hanem kulcsfigurája is. Ahogy Moving című albumának címadó dalában énekli: „(there is a) long way to Georgia from my sweet Balaton Lake...”, és Little G. ezt a szellemileg, zeneileg, emberileg is hosszú utat valóban oda-vissza volt képes megtenni: a budapesti undergroundból indulva, kemény munkával hódította el az amerikai blues-kultúra egyik legrangosabb elismerését, a memphisi International Blues Challenge első díját, majd a Blues Music Awardrs Az év akusztikus előadója jelölésével tért vissza ismét Magyarországra. Little G kitűnő zenekarának vendége ezúttal  az osztrák Raphael Wressnig, a hammond-orgona nagymestere lesz. Olyan elődök nyomában járva, mint Jimmy Smith és Shirley Scott, Raphael virtuóz játékát hazájában 2013-ban Az év orgonistája-díjra jelölték, de a Kobuci közönsége is régről ismeri. 

 

Jegyárak:

Június 5-ig: 2000 Ft/nap
Július 26-ig: 2500 Ft /nap
Július 27-től: 3000 Ft/nap

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés