bezár
 

film

2009. 03. 04.
Puskás Hungary - húsz moziban kezdik vetíteni
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Húsz moziban, köztük négy fővárosi filmszínházban kezdik vetíteni jövő csütörtökön a Puskás Hungary című dokumentumfilmet, Almási Tamás alkotását - jelentették be a film készítői szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

prae.hu

Mint elhangzott, a fővárosban az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Művész moziban, a Puskin moziban, valamint a Cinema City Aréna Plázában, vidéken pedig a nagyvárosi mozikban lesz március 12-én a legnagyobb magyar futballista, a 2006-ban elhunyt Puskás Ferenc életét bemutató dokumentumfilm bemutatója. Az Arénában a mű digitális kópiáját vetítik.

A sajtótájékoztatón jelen volt Almási Tamás, a film rendezője, Hollósi Zsuzsanna és Neményi Ádám producer, Dés László zeneszerző, Grosics Gyula, az Aranycsapat egykori kapusa és Szöllősi György, a 2005-ben megjelent Puskás-könyv írója, a család szóvivője.
Utóbbi beszámolt arról, hogy Puskás Ferenc özvegye mellett Spanyolországban élő lánya, két unokája és három dédunokája (valamennyien hölgyek) is Budapestre érkezik a Puskás Hungary jövő csütörtöki bemutatójára.

"Alapvetően Puskásról mint emberről szerettem volna filmet készíteni, mert eddig leginkább futballistaként, a Honvéd és a Real Madrid játékosaként ábrázolták. Élettörténete, utazásai metszik a magyar, az európai és a világtörténelem fordulópontjait, gondoljunk csak a II. világháborúra, a sváb kitelepítésekre, 1956-ra, a kádárizmusra" - mondta Almási Tamás a film kapcsán korábban.

A film Puskás Ferenc gyermekkorától követi nyomon a későbbi futballsztár életét. Almási Tamás játékfilmes eszközöket is alkalmaz, ahogy azt korábbi dokumentumfilmjeiben már többször megtette.
A bemutató az eredeti tervekhez képest két évet csúszott. Almási Tamás szerint ennek elsősorban az volt az oka, hogy nagy szabású vállalkozásról volt szó. Legutóbb a Magyar Filmszemlén vetített versenyfilmek közül került ki a Puskás Hungary, miután egy 50 másodperces archív felvétel jogtulajdonosa az utolsó pillanatban irreálisan magas árat kért a felhasználásért.

Megszólal a filmben többek között Sir Alex Ferguson, Franz Beckenbauer, Michel Platini, egykori real madridbeli csapattársai közül Alfredo Di Stéfano, Raymond Kopa, José Santamaría, aztán a Puskás edzette görög Panathinaikosz ezüstcipős csatára, Antonisz Antoniadisz, a Real Madrid nemrég leköszönt elnöke, Ramón Calderón, a magyarok közül az Aranycsapat még élő két tagja, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, özvegye, húga, spanyolországi házvezetőnője, kedvenc madridi éttermeinek tulajdonosai.

Almási Tamás a szerdai sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva azt mondta, a dokumentumfilmhez televíziók számára valószínűleg egy tízrészes, egyenként egy-egy órás Puskás-sorozat is készül majd. Korábban is beszélt arról, hogy rengeteg filmanyag áll rendelkezésre, összesen mintegy 800 órányi filmet forgattak.

Hollósi Zsuzsa, a film egyik producere a sajtót előzőleg arról tájékoztatta, hogy a film mintegy 100 millió forintból készült. A 116 percnyi filmből 40 perc archív felvétel, mintegy száz interjúalannyal forgattak, mindvégig HD kamerával.

A másik producer, Neményi Ádám a sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva azt mondta, készül a Puskás életéről tervezett játékfilm forgatókönyve. Hozzátette: nemzetközi koprodukcióban szeretnék megvalósítani a mozit, amelyet jövőre kezdhetnek el forgatni.

nyomtat

További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés