bezár
 

art&design

2016. 07. 15.
Magyar és lengyel középkori női szentekről nyílik kiállítás Krakkóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar és lengyel középkori női szentekről nyílik kiállítás Krakkóban a lengyelországi Magyar kulturális évad keretében hétfőn.

A szegénység gazdagsága - Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei című tárlatot A kiállítást Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek, II. János Pál pápa egykori személyi titkára nyitja meg - közölte a Balassi Intézet az MTI-vel.
    

prae.hu

A kiállítás a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóhoz is kapcsolódik, amelyet szintén Krakkóban rendeznek július 25. és 31. között. A találkozó témája "Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek", a tárlat a Ferenc pápa által meghirdetett témára épül.
    

Az október közepéig látogatható kiállítás helyszíne a Krakkó szívében, az érseki palota szomszédságában található ferences templom és kolostor kerengője.
    

Őze Sándor történész professzor, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) részéről a tárlat egyik kurátora, az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás nagyméretű tablókon "azokat a szenteket és boldogokat mutatja be, akik Közép-Európához kapcsolódtak, Lengyelország, Magyarország, illetve Csehország trónján ültek és általában rokoni szálak fűzték őket az Árpád-házhoz".
    

Az angol és a lengyel nyelvű szöveges magyarázatokkal kísért térképekből, genealógiai táblákból és az egyes szenteket, valamint az ő életükből vett jeleneteket ábrázoló középkori illusztrációkból álló kiállítás kivitelezője Marek Suchowiak neves krakkói képzőművész.
    

A bemutatott szentek között Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent Margit, Szent Kinga, Anjou Szent Hedvig, Premysl-házi Szent Ágnes szerepel, mindegyikük egy-egy keresztény erényt - például az adakozást, a türelmet, a tisztaságot, az okosságot - testesíti meg.
    

Rajtuk keresztül a kiállítás "Közép-Európa korabeli kapcsolódását szemlélteti az európai közösséghez, kidomborítva a kolduló rendeknek, elsősorban a szegénység és az irgalmasság erényét gyakorló ferenceseknek tevékenységét" - ismertette a tárlat koncepcióját a professzor.
    

A kiállításhoz színes katalógus is készült, amely tanulmányokat tartalmaz a magyar és a lengyel királyság szerepéről az európai kereszténység alakulásában, a magyar-lengyel dinasztikus kapcsolatokról, a keresztény szegénység eszméjéről.
    

Szuromi Anzelm Szabolcs professzor, a PPKE rektora a katalógus bevezető tanulmányában arról ír, hogy térségünk a 13. és a 14. században a nyugati kereszténység keleti határát képezte, a magyar, a lengyel és a cseh királyi dinasztiák pedig ebben a kontextusban "rendkívüli és egyedüli" szerepet töltötték be.
    

A tárlatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Balassi Intézet támogatásával a krakkói Jagelló Egyetem, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a krakkói ferences rendház és a krakkói magyar főkonzulátus szervezte. A tárlat megrendezését Körmendy Adrienne főkonzul koordinálta, aki történészként a középkor szakértője, a kiállítás lengyel kurátora Stanislaw Sroka krakkói történész professzor.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés