bezár
 

art&design

2009. 03. 04.
Ösztöndíjpályázatot hirdet a KOGART és a Fulbright Alapítvány
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közös művészeti ösztöndíjpályázatot hirdet a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Fulbright Alapítvány; az ösztöndíjról, amely egy magyar diák egyéves egyesült államokbeli képzőművészeti vagy művészettörténeti tanulmányait teszi lehetővé, kedden írták alá a megállapodást Budapesten, a KOGART Házban.

prae.hu

"Az Egyesült Államok kulturális csereprogramjai között a Fulbright Program az arany etalon szerepét tölti be" - méltatta az aláírást megelőzően az amerikai alapítvány jelentőségét April H. Foley.

Mint az Egyesült Államok budapesti nagykövete elmondta, egy évvel ezelőtt határozták el a program megerősítését, és ennek érdekében a magyar üzleti szféra támogatását is kérték. "Kovács Gábor első gondolata egy művészeti ösztöndíj volt" - emlékezett a nagykövet.

Kovács Gábor hangsúlyozta: eddig is fontosnak érezték a fiatal művészek támogatását. Ezért rendeznek minden évben kiállítást az ő munkáikból, ezért hozták létre a KOGART ösztöndíjat az ezeken a tárlatokon feltűnő legtehetségesebb alkotók számára, és ebből a célból csatlakoztak a Fulbright ösztöndíjprogramhoz is.

Brückner Huba, a magyarországi Fulbright Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte: az elmúlt évek során több mint ezer diák és kutató amerikai tanulmányútját tették lehetővé. A program a tudomány és a művészetek minden területe felé nyitott - hangsúlyozta.

A Fulbright Alapítvány szakmai támogatásával és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 25 ezer dolláros hozzájárulásával létrehozott ösztöndíj egyetemi alapvégzettséggel már rendelkező fiataloknak szól, és a maximum 15 ezer dolláros éves tandíj mellett kiterjed a megélhetés és lakhatás költségeinek biztosítására is.

Mint azt Brückner Huba elmondta, a művészeti ösztöndíjpályázatot a többi pályázati lehetőséggel együtt írják ki két héten belül a 2010/2011-es tanévre; az alapítvány saját honlapján kívül napi- és hetilapokban, valamint számos egyetemen is közzéteszi a felhívást.

A Fulbright minden segítséget megad a pályázathoz, majd az amerikai tanulmányokhoz is - hangsúlyozta Brückner Huba, hozzátéve: mindent megtesznek azért, hogy a kiutazó diák az általa megjelölt egyetemen folytathassa a tanulmányait, még tandíjkedvezményt is megpróbálnak kiharcolni, ha ez szükséges.

Noha a kedden aláírt megállapodás egy évre szól, a két alapítvány vezetői biztosak voltak abban, hogy az együttműködés ennél lényegesen hosszabb távú lesz.

nyomtat

További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés