bezár
 

irodalom

2009. 03. 03.
Krimivé vált a krimiszerző élete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Krimivé vált a híres német író, Veit Heinichen élete. Az Olaszországban élő krimiszerző ellen egy ismeretlen személy kezdett rágalomhadjáratot, pedofilnak kiáltva ki a férfit.

prae.hu

A sikeres Laurenti felügyelő sorozat szerzőjét több mint egy éve üldözi egy ismeretlen személy, aki rágalmazza, és rossz hírét keltve névtelen levelekkel üldözi Heinichent. Ez akár egy krimi alapanyaga is lehetne, a Triesztben élő író szerint azonban nem egy irodalmi elbeszélésről, hanem egy megoldatlan bűnügy igaz történetéről van szó. A rendőrség eddig nem járt sikerrel az elkövető felkutatásában.

"Az ügy árnyékként lebeg az életem felett" - mondta az 1997 óta Triesztben élő író, aki február végén szánta rá magát, hogy ügyét az Il Piccolo című újság hasábjain a nyilvánosság elé tárja. Az általa Árnyékként emlegetett levélíró 2008. január 5-én, névtelen telefonhívásokkal lépett be az 52 éves író életébe. Öt nappal később küldte első levelét, amelyben pedofíliával vádolta, és azt állította, hogy emiatt kellett Németországból Olaszországba menekülnie. A névtelen rágalmazó az egyik Heinichen által állítólagosan molesztált gyerek apjának mondta magát.

Az író először tréfának vélte az ügyet, de aztán hamar elment a kedve a nevetéstől. Az "Árnyék" ugyanis az egész várost elárasztotta leveleivel, amelyekben a kávézókat, klubokat, és még a hatóságokat is figyelmeztette a pedofil németre. A levelek áradata még mindig nem szűnt meg, noha az író feljelentést tett.

Heinichen - mint arról a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung is beszámolt - jogi úton is teljesen ártatlannak bizonyult, ennek ellenére tudja, hogy egy névtelen bűnöző áldozataként aligha akad fegyvere, amivel visszavághatna. A rágalmazó az író életéről szóló helytálló életrajzi adatokkal tűzdeli meg leveleit, vélhetően ismeri és tanulmányozta áldozatát, annak könyveit és mozgását. Alkalmanként egy valódi gyermekmolesztáló ismerősének nevezi az írót, máskor segítséget kér tőle egy trieszti gyilkosság felderítéséhez.

A kérdésre, miszerint rendőrségi védelem alatt áll-e, az író azt válaszolta: nem adja meg a levélírónak ezt az örömöt. "Ha pedig tényleg rendőri védelem alatt állnék, nem beszélhetnék róla" - tette hozzá. Az író abban a reményben tárta a nyilvánosság elé az ügyet, hogy az ismeretlen esetleg hibát követ el. "De nem tette, még egy helyesírási hibát sem vétett" - nyilatkozta a letört író. Az olasz nyelven író elkövető eddig még egy ujjlenyomatot vagy egy használható DNS-mintát sem hagyott maga után.

A támadó személyét és motivációját még homály fedi. Az író mindenesetre sehová nem vezető spekulációnak nevezte azt a találgatást, miszerint a levélíró egy őrült személy lenne, aki Heinichen könyveiben saját maga karikírozott változatát látja.

Az író visszautasította azokat a vádakat is, amelyek szerint az egész ügy csak egy reklámkampány lenne. "Azt akarják mondani, hogy én rendeztem meg az egészet? Hetente 3-4 alkalommal kell a rendőrségre járnom, az életem 14 hónapja árnyékba borult" - mondta. "Világos, hogy tönkre akar tenni engem... Ebben a krimiben csak egy mozaikkocka hiányzik, a bűnös letartóztatása" - írta cikkében az író, akinek esete egyedülálló az európai irodalomban.

nyomtat

További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés