bezár
 

art&design

2016. 06. 29.
Újabb emlékművek újultak meg Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb két emlékművet újíttatott meg a győri önkormányzat és a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. (Győr Szol Zrt.) - tájékoztatta a cég kommunikációs csoportvezetője szerdán az MTI-t.

Ozsvárt Tamás részletezte: a Cziráky-emlékmű obeliszkje, valamint a Radó-szigeti Vénusz-szobor és az I. világháborús hősi emlékmű után a révfalui temetőben, valamint a Győrszentivánon található két első világháborús emlékmű újult meg. Az utóbbi két műtárgy rekonstrukciója ötmillió forintba került.
    

prae.hu

A révfalui temetőben lévő emlékművet 1937. október 24-én állították fel. A feliratos emléktábla jobb oldalán egy síró árva fiú a kezében babérkoszorút tart. Tőle balra egy fiatal, felfelé néző hadiözvegy helyezkedik el, közöttük pedig hadi kellékek - sisak, puska, kard - találhatók. Az emlékmű tetején Szűz Mária található a Szent Koronával, kezében a kisded Jézussal. A kompozíció csúcsán kereszt található. Az emlékmű lábazati részén egy márványtáblán a városrész hősi halottainak neveit vésték.
    

A rekonstrukció során megtisztították és felületkezelővel vonták be a megrozsdásodott betoncél szerkezetet. Kijavították a beton és műkőfelületen az idők során keletkezett hibákat, lecsiszolták a névtáblákat, a megkopott neveket pedig újrafestették. Az emlékmű előtti területet kaviccsal borították.
    

A győrszentiváni városrész Váczi Mihály és Déryné utcák kereszteződésében levő emlékművet 1924-ben állították az I. világháborúban meghalt 129 helyi hősi halott emlékére Istók János tervei alapján. 1994-ben az akkor még Szentiváni részönkormányzat felújíttatta az egész alakos katona kőépítményt, egy márványtáblán pedig a II. világháború helyi áldozatainak neveit is feltűntették.
    

Az emlékmű rekonstrukcióját a révfalui emlékűmhöz hasonló módszerrel végezték, emellett felújították az emlékmű közelében lévő járdaszakaszt és átfestették a zászlótartó oszlopokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés