bezár
 

art&design

2016. 06. 23.
Múzeumok éjszakája - Rendhagyó tárlatvezetés a felújítás előtt álló Göcseji Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendhagyó tárlatvezetést tartanak a Múzeumok éjszakáján a felújítás előtt álló a Göcseji Múzeumban, a Falumúzeumban színházi előadást mutatnak be és a Zalaegerszegi Törvényszék is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A zalaegerszegi programsorozat nyitányaként a Páncélszekrény titkai címmel nyílik kiállítás a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Kiss Gábor igazgató elmondta, hogy a könyvtár száznál is több muzeális dokumentumot őriz: könyveket, atlaszokat, köztük a város egyik legrégebbi, 18. század végéről származó képes ábrázolását. A dokumentumokat páncélszekrényében, savmentes dobozokban tárolják, a kiállításon ezeket az értékeket mutatják majd be.    
    

prae.hu

A Göcseji Múzeumban néhány hónapon belül elkezdődnek a felújítási munkák, ezért a jelenlegi kiállításokat, látványtárakat, restaurátorműhelyeket "búcsú jellegű", rendhagyó tárlatvezetésen tekinthetik meg a látogatók - emelte ki Kaján Imre múzeumigazgató.
    

A múzeumkertben 11. századi fegyverbemutatót tartanak, játszóházak nyílnak, a gyermekek eredeti bronzleletek alapján próbálhatják ki a fibulakészítést. A késő esti órákban Cseh Tamás-emlékestet tartanak. A történeti dokumentumtárban helyi értékekhez kapcsolódó előadások hangzanak el: megemlékeznek az I. világháború egerszegi hőseiről, felidézik Izsák Imre csillagász, valamint Vajda Lajos zalai festő életútját. A Kisfaludy teremben a Pálóczi H. Ádám zeneiskola növendékei adnak koncertet, a program éjfélkor táncházzal zárul.  
    

A múzeum előtti térről buszjáratokat indítanak a Skanzenbe, ahol vidám, kellemes szórakozást nyújtó színházi előadással várják a látogatókat: a Kölcsey gimnázium Ripacsok irodalmi színjátszó köre a Svejk, a derék(tól lefelé nem) katona, avagy Lüszisztraté a Nagy Háborúban című produkcióval lép színpadra - mondta Varju András osztályvezető.
    

Kitért arra is, hogy június 25-én mutatják be a Nagy háborús emlékmű címmel induló projektet. Az 1930-as években a zalai falvak többségében készültek I. világháborús emlékművek, a tervek szerint a Göcseji Falumúzeumban épülő, új Magyar utcában az egyik falu emlékművének másolatát helyezik el.
    

Szépné Tóth Györgyinek, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferensének tájékoztatása szerint a Múzeumok éjszakáján a börtön rabszállítójával is "utazhatnak" a látogatók, és megkóstolhatják azokat a "börtönpogácsákat" is, amelyeket a rabok kifejezetten erre az alkalomra sütnek.  
    

A Múzeumok éjszakáján a Zalaegerszegi Törvényszék is megnyitja kapuit a látogatók előtt, így az állampolgárok "peren kívül is" megismerhetik az 1730-1732 között emelt épületet - mondta Balog Eszter, a bíróság sajtótitkára. Az egykoron a régi Zala vármegye székházául szolgáló épületben Csejtei Péter, a Zalaegerszegi Törvényszék bírájának festményeiből nyílik tárlat. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke történelmi sétára invitálja a látogatókat, bemutatja a törvényszék muzeális dokumentumait, amelyekből a látogatók azt is megtudhatják, miként rabolták ki 1931-ben a törvényszéket, és szó lesz legutolsó zalai kivégzésről is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés