bezár
 

art&design

2009. 03. 03.
XX. századi válogatás az Abigail aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mennyiségben és kvalitásban is kiemelkedő az Abigail Galéria és Aukciósház március 8-i árverésének anyaga. A 219 tétel javarésze XX. századi magyar festményekből áll, de grafikák, szobrok, és néhány művészfotó is szerepel a kínálatban.

prae.hu

A kollekció zöme a Home Galéria tulajdonosáé, Kertész Csabáé. Ő válogatta az anyagot az aukcióra, és ő szerkesztette a katalógust is.
A legmagasabb kikiáltási áron, 22 millió forintért Aba Novák Vilmos és Molnár-C. Pál egy-egy remekművét indítják. Az 1930-33 körül készült Aba Novák mű, a Cirkusz (Néparéna) a festő cirkuszsorozatának kiérlelt darabja. A római ösztöndíjas tanulmányút után hazatért művész ezen a képen is bőven kamatoztatta az Itáliában megkedvelt új technikát, a temperát.

Ugyanabban az időben, 1930-ban, minden bizonnyal Rómában született Molnár-C. Pál egyik főműve, az Angyali üdvözlet. (Molnár-C Pál is egyike volt az 1928-ban elsőként Rómába induló négy ösztöndíjasnak, Aba Novák, Szőnyi István és Pátzay Pál mellett.) Az olasz reneszánsz hatását magán viselő, átszellemült kép még abban az évben szerepelt a XVII. Velencei Biennálén, számtalan kiadványban publikálták, majd 1931-ben egy jótékonysági árverésen szerezte meg valaki. Aztán sokévtizedes lappangás után csak 2002-ben tűnt fel újra. A nagyméretű vászon most új tulajdonoshoz kerülhet.

Csinszka elragadó portréja Márffy Ödön egyik legbensőségesebb alkotása, amelyen felesége lírai egyéniségét a sötét háttérből ragyogtatja ki. (Csinszkát Ady halála után vette feleségül az addig agglegény festő, amikor művészete csúcsra ért.) Az 1934-es, XIX. Velencei Biennáléról hazatért képet Csinszka halála után Márffy Móricz Zsigmondnak ajándékozta. A sokszor reprodukált vászon kikiáltási ára 14 millió forint.

Ferenczy Károly egyik különleges festménye az 1903-as Vénusz-csendélet, amelyen a klasszikus szobor áll a középpontban. Ez a kép is megjárta a Velencei Biennálét (1914-ben), majd az 1922-es Ferenczy-emlékkiállításon láthatta a közönség. Hat évvel ezelőtt egy aukción 3,5 millió forintért kínálták, most 6,5 millió forintról indítják. A fentiek mellett még huszonhárom tétel indul millió forint feletti kikiáltási áron. Köztük a Juss, Tornyai János legismertebb képének egyik variációja. A szegényes hagyatékon osztozkodó parasztcsalád egymás elleni küzdelmét Tornyai 30 olajfestményen és száznál több rajzban örökítette meg. Az egykor Fábián Lajos kiskunmajsai orvos gyűjteményében őrzött, védett olajkép 1,8 millió forintos kikiáltási árat kapott.

Milliókért lehet licitálni többek között Vaszary János, Jándy Dávid, Bernáth Aurél, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József festményeiért. A XX. század második felének olyan alkotóit is ott találjuk a milliós sávban, mint Schaar Erzsébet, Vilt Tibor, Tóth Menyhért, Csernus Tibor, Méhes Lóránt.

Gyűjtői darabok a művész-önarcképrajzok (Tihanyi Lajos, Czimra Gyula, Kmetty János), a szén vagy tus női aktok (Berény Róbert, Czóbel Béla, Kádár Béla).

Néhány, művészekről készült fotó is szerepel a válogatásban, az ismert Székely Aladár-féle Ady-portré mellett Gyökér László Barcsayt, Seidner Zoltán Pór Bertalant, vagy Rodolf Hervé Vasarelyt ábrázoló portréfotója.
A kiállítás március 7-ig megtekinthető az Abigail Galériában.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés