bezár
 

zene

2016. 06. 22.
Bátorítsd a harsonásokat!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Richard Strauss fiatal karmestereknek szóló egyik tanácsa, hogy soha ne bátorítsuk a harsonásokat. De hogyan is fogadhatná meg ezt a tanácsot a Budapest Music Center, amelyet egy harsonás vezet?

A múlt héten zárult a jelentkezés a BMC által idén először meghirdetett nemzetközi tenor- és basszusharsona versenyre, amelyre 25 országból összesen 66 fiatal harsonás jelentkezett, hogy összemérje tudását szeptember 18. és 25. között Budapesten.

prae.hu

A legnagyobb örömmel vállaltuk el a szervezést, sőt számomra ez magától értetődött. Hol máshol lehetne elképzelni egy ilyen versenyt, mint nálunk?„ – mondja Gőz László, a BMC létrehozója. Gőz alapítója volt a nyolcvanas évek meghatározó kortárs zenei formációjának, a 180-as Csoportnak, számos jazz zenekarban vett részt, közel kétszáz lemezfelvételen működött közre és harminckét éven át volt a Zeneakadémia jazz tanszakának zenetörténet és harsona-improvizáció tanára. Idén éppen húsz éve, hogy megalapított a Budapest Music Centert. „A BMC küldetése megalakulása óta változatlanul az, hogy a kortárs zenét, különösképpen a magyar kortárs zenét népszerűsítse. Ennek érdekében hoztuk létre 2009-ben az UMZF zeneszerzőversenyt, illetve működünk együtt az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal zeneszerző és karmester kurzusaik kapcsán. A BMC első hangszeres versenyének elő- és középdöntőjében, valamint döntőjében öt kortárs magyar szerző művei is szerepelnek”.

A BMC világszerte 406 zenei főiskola és konzervatórium, 123 zenekar és 38 harsonaszövetség részére juttatta el a felhívását, amelynek eredményeképpen rendkívül széles lett a mezőny. Belorusz, brit, cseh, dán, francia, holland, lengyel, litván, német, norvég, olasz, osztrák, orosz, spanyol, szlovén, ukrán és természetesen magyar jelentkezők mellett a tengerentúlról is érkezett nevezés amerikai, ausztrál, brazil, kínai, kolumbiai, mexikói, perui és tajvani versenyzőktől. 

A verseny kezdeményezője Hőna Gusztáv harsonaművész és egyetemi tanár, aki 1981 óta rendszeresen részt vesz nemzetközi találkozókon, mesterkurzusokat és előadásokat tart a mai magyar harsonairodalomról, kamara- és szólókoncerteket ad Európában, Amerikában és Ausztráliában. „Az elmúlt 40 évben a fújás-technikai újítások révén a hangszeres játék határai kitágultak, ennek köszönhetően a harsona, mint szólóhangszer előtérbe került. Nagyon örülök, hogy a verseny a BMC-ben valósul meg, és szívből remélem, hogy aki ide eljön, legyen az versenyző, vagy zsűritag, vissza akar majd térni”.

A nemzetközi zsűrit Hőna Gusztáv elnökletével Chris Houlding angol, Jan Kagarice amerikai, Gabriel Madas osztrák, Jacques Mauger francia, valamint Balogh Sándor és Wágner Csaba magyar pozanisták alkotják. A kategóriák első díjasai 5000 Eurót, a másodikak 3000 Eurót, a harmadik helyezettek pedig 1000 Eurós versenydíjat vihetnek haza.

A versenyt a díjazottak nyilvános koncertje zárja szeptember 25-én a BMC Koncerttermében.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés