bezár
 

színház

2016. 06. 21.
119 ezer nézőt vonzott a Katona
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A színház történetének eddigi legmagasabb, mintegy 119 ezres nézőszámával zárja az idei évadot a Katona József Színház. Kulka Jánost visszavárják, ezért a jövő évad utolsó bemutatóit egyelőre nem tűzték ki.

"A Petőfi Sándor utcai színház idei évadának fájó momentuma Kulka János betegsége, aki személyesen nem volt jelen az évadzárón, de videóüzenetet küldött a társulatnak" - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Szkéné színház

Mint írják, Máté Gábor igazgató a színház hétfői évadzáró társulati ülésén elmondta, hogy mivel a társulat életében rendkívül fontos a színművész művészi ereje és jelenléte, a jövő évad utolsó bemutatóit egyelőre nem tűzték ki, erre a későbbiekben, Kulka János állapotának javulása függvényében kerül sor. A társulat és a vezetőség egyaránt úgy gondolja, megéri várni néhány hónapot a döntéssel, hogy újra együtt dolgozhassanak vele.
    

Az idei évad mintegy 119 ezres látogatószáma ötezerrel több az előző évad eredményéhez képest. A nézők kiugró érdeklődését az előadások iránt jól jelzi a 107 százalékos látogatottság: ebben az évadban minden eddiginél többen vártak a teltházas előadások előtt állójegyekre. A színház három játszóhelye külön-külön is minden hónapban 100 százalék feletti látogatottságot ért el.
    

Az évadzáró társulati ülésen művészeti elismeréseket is kiosztottak. A színművészek szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Szacsvay László kapta a Sirályban nyújtott alakításáért. A Máthé Erzsi-díjat, amelyet az egész évadban nyújtott kiemelkedő munkáért ítélnek oda, Mészáros Blanka vehette át. A díjat Máthé Erzsi színművész alapította tizennégy éve saját erőből, és tartja fent azóta is. Máté Gábor igazgató hangsúlyozta: figyelemre méltó, hogy egy amúgy is korszakos jelentőségű művész ilyen nagyvonalú gesztust tesz pályatársai felé.
    

Az évadzárón elhangzott, hogy Haumann Péter 22 év után máshol folytatja pályáját, Hoffmann Éva pedig, aki a színház alapítása óta kellékesként segítette a Katona munkáját, nyugdíjba vonul.
    

Az évadban a legtöbbször, 200 alkalommal, Pelsőczy Réka lépett színpadra, őt 182 fellépéssel Keresztes Tamás, majd 180-180 estével Dankó István és Takátsy Péter követte.
    

A Katona idén év elején kutatást végzett, amelynek során közönsége összetételét, illetve a színházról alkotott véleményét vizsgálták. A felmérésből kiderült, hogy a Katonát ismerők túlnyomóan pozitívan ítélik meg a színház elmúlt öt évében történt változásokat. A rendszeres látogató legtöbbször a társulatot, az alkotók egyedi és innovatív látásmódját, a magas művészi színvonalat említették meg.
    

Az Ifjúsági Programról idén Behívó névre és egyben több generációra váltó színházpedagógiai program minden eddiginél több résztvevőt vonzott a színházba. Az idén az Autonómia Alapítvánnyal közösen elindították az Eltáv elnevezésű közösségi színházi projektet: egy heves megyei cigány szegregátumban, Szúcs bányatelepen dolgoznak a színház szakemberei, művészei, hogy színházi módszerek segítségével változtassanak az ott élők mindennapjain.
    

A színház az ősszel kezdődő szezon első hónapjaiban öt bemutatót tart: elsőként szeptemberben Gogol Egy őrült naplója című művét Bodó Viktor rendezi, Keresztes Tamás szereplésével. Az előadás az Orlai Produkciós Irodával és a Jurányi Inkubátorházzal közös produkció. Ezt követően Ferdinand von Schirach Terror című darabját Dömötör András, Moliere A nők iskolája című művét Ascher Tamás, Ibsen Nóráját pedig Székely Kriszta rendezi. Hegymegi Máté Günter Grass A bádogdob című művét állítja színpadra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés