bezár
 

irodalom

2009. 03. 02.
Ukrajnáról szóló magyar könyvet mutattak be Lembergben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A független Ukrajna közel két évtizedes történelmét, társadalmi-politikai átalakulásait a magyar olvasóközönség elé táró, hiánypótló kötetet mutattak be a hétvégén Lembergben.

prae.hu

Az Ukrajna színeváltozása: 1991-2008 címmel a Kalligram Könyvkiadónál megjelent könyvet két szerkesztője, a Budapesten élő Fedinec Csilla, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa és Szereda Viktória, a lembergi Ivan Franko Nemzeti Egyetem történelem és szociológia-elméleti tanszékének docense ismertette a nyugat-ukrajnai nagyváros Közép-Európa várostörténelmével foglalkozó intézetében - jelentette vasárnap a zik.com.ua nyugat-ukrajnai regionális hírportál.

A kötetről szólva Fedinec kiemelte, hogy Magyarországon keveset tudnak Ukrajnáról, nincsenek tisztában a szomszédos ország politikai, társadalmi és gazdasági életében végbemenő folyamatokkal. Ebből fakadóan a könyv célja az első kézből való tájékoztatás, hogy a magyarok ne nyugat-európai forrásokra támaszkodva vonjanak le következtetéseket Ukrajnáról - tette hozzá a Kárpátaljáról származó kutató.

Szereda azt hangsúlyozta, hogy Ukrajnában is kevés az olyan átfogó jellegű publikáció, amely összegezné az utóbbi időszak vagy néhány év országos jelentőségű fejleményeit. Hasonló a helyzet a legnagyobb ukrajnai kisebbségről, az oroszokról szóló közleményekkel, csak az 1990-es évek elején jelentek meg az orosz nemzetiségről összefoglaló jellegű írások - emlékeztetett.

Fedinec Csilla tervei között szerepel egy magyar-ukrán kétnyelvű könyv megírása Kárpátalja 100 évet átfogó történelméről.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés