bezár
 

irodalom

2016. 06. 14.
Felvidék: Júliusban Martosi Szabadegyetemen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A migrációs válság, az önkormányzatiság, a kisebbségi oktatásügy problémái, illetve a sport lesznek a vezető témák a Martosi Szabadegyetem idei, negyedik évadán, amely Kövér László házelnök előadásával kezdődik, és Böjte Csaba erdélyi ferences szerzeteséével zárul - tájékoztatta az MTI-t Gubík László, az egyik fő szervező, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke kedden.

A Martosi Szabadegyetemet hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló céllal, az erdélyi Tusványos mintájára 2013-ban rendezték meg először, s már első évadában a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényévé vált. A szabadegyetemet - amelynek fő szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK) - az idén július 6. és 10. között rendezik meg, a hagyományos helyszínen, a Révkomáromhoz közeli Martos község több felújításon átesett Feszty parkjában.
    

prae.hu

"A fő közéleti témák, a migrációs válság, az önkormányzatiság, a kisebbségi oktatásügy és az aktuális külpolitika mellett az idei szabadegyetemen hangsúlyos szerepet kap a sport is" - vázolta Gubík László a rendezvény témáinak csapásvonalát. Rámutatott: a rendezvény idei évadának a Színezzük újra a Felvidéket mottót választották, amivel vidámságot, optimizmust és hitet kívánnak közvetíteni, leginkább a rendezvény legfiatalabb látogatóinak, a középiskolásoknak és egyetemistáknak, akik számára külön e célból nagyon sok kiegészítő programot is szerveztek. "Talán elmondhatom, hogy az idei Martfeszt lesz a legfiatalosabb" - jegyezte meg Gubík.
    

A fő szervező a szabadegyetemen idén sorra kerülő közéleti előadások és fórumok közül a rendezvény fővédnökének, Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének megnyitóját, valamint Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőnek a migrációs válságról, illetve Lukács Csaba újságírónak a keresztényüldözésről tartott előadásait emelte ki. Kifejtette: a felvidéki magyar témák közül terítékre kerül a kisiskolák problematikája, a magyar nyelvhasználatért folytatott jogküzdelem, és bemutatják a Magyar Közösség Pártja (MKP) által kidolgozott önkormányzati koncepció infografikáját is, amelyet a Via Nova ICS és a Pro Civis polgári társulás készített el.
    

A szabadegyetem idei évadának újdonsága, hogy a délelőtti programokat egy-egy jeles történelmi személyiség vagy esemény, illetve évforduló köré szervezték. Ennek keretében a szabadegyetem első napján Feszty-napot, pénteken Széchényi-napot tartanak, a szombati napot 1956 közelgő 60. évfordulójának szentelik, vasárnap pedig Márton Áron néhai erdélyi római katolikus püspök személye lesz a középpontban az emlékév apropóján.
    

"Az idén nagyobb teret adtunk a szervezésben a húszas éveik elején járó fiataloknak, és ezt a zenei felhozatal is tükrözi" - mondta a rendezvény zenei programjáról Gubík László, megjegyezve: az idei rangidős a csütörtökön fellépő Tankcsapda lesz, a többi fellépő náluk fiatalabbnak számít. A szabadegyetem kezdő napján a Kowalsky meg a Vega lép színpadra, pénteken a Hősök és a Magna Cum Laude, szombaton a Compact Disco és a Punnany Massif, vasárnap pedig a Holdviola, illetve a Margaret Island zenél majd, illetve az idén először neves DJ-k is fellépnek a táborban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés