bezár
 

zene

2016. 06. 13.
Abeer Nehmével koncertezik a Szent Efrém Férfikar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét Abeer Nehme világhírű libanoni énekesnővel ad közös koncertet a Szent Efrém Férfikar június 19-én a budapesti Szent István Bazilikában. Az Orientale lumen - Kelet világossága sorozat utolsó alkalmán egyházi művek és népdalok egyaránt felcsendülnek.

A Szent Efrém Férfikar Szent II. János Pál enciklikájának címét kölcsönözte mottóul indította el 2011-ben az Orientale lumen - Kelet világossága hangverseny sorozatot, amely mára Budapest egyik legkedveltebb egyházzenei eseményévé nőtte ki magát. A sorozat vasárnap, az ortodox Pünkösd napján zárul a férfikar és Abeer Nehme közös fellépésével - olvasható az együttes közleményében.
    

prae.hu

A 35 éves közel-keleti énekesnőt generációjának egyik legkiemelkedőbb tagjaként ismerik. Énekesi pályája mellett zeneszerző, zenetudósként kutat, valamint dokumentumfilm-sorozatot is forgatott a világ számos részén Indiától Afrikán át Magyarországig. Először 2014-ben járt Magyarországon a Szent Efrém Férfikar meghívására, akkor hatalmas közönségsikert aratott.
    

A koncerten ősi - arámi, grúz, kopt, örmény, szláv, szír, bizánci, krétai imák szövegeire - írt keresztény zenék csendülnek fel, de hallhatóak lesznek magyar és szárd altatódalok is. A hangversenyen Abeer Nehme mellett Szokolay Dongó Balázs is csatlakozik fúvóhangszereivel a Szent Efrém Férfikarhoz, a koncert végén pedig a sorozat hagyományainak megfelelően a közönség énekére is számítanak.
    

A 2002-ben alakult Szent Efrém Férfikar - amelynek alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás - fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, valamint a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése a magyar és az európai közönséggel. Az együttes nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány - Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti - ápolására.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés