bezár
 

film

2016. 06. 10.
Több mint száz filmet mutatnak be a palicsi filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenhárom kategóriában több mint száz filmet mutatnak be az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján, amelyet július 16. és 22. között tartanak a vajdasági Szabadka melletti Palicson - olvasható a fesztivál honlapján.

A 23. alkalommal megrendezett fesztivált az európai menekültválságról szóló Fuocoammare (Tűz a tengeren) című olasz-francia dokumentumfilm nyitja meg, amely az idén megkapta a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.
    

prae.hu

A versenyprogramban 14 film szerepel, ezek indulnak a fesztivál három fő elismeréséért - a legjobb filmnek járó Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért. Az alkotásokról öttagú zsűri dönt. Emellett idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést a fiatal európai alkotók egyikének.
    

Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat az idén Ulrich Seidl osztrák és Slobodan Sijan szerb rendezőnek ítélték oda.
    

A palicsi filmfesztiválon az idén a balti államok - Lettország, Észtország és Litvánia - filmművészetére fókuszálnak. A fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett új kategóriában is mutatnak be filmeket, a Szemtől szemben nevű válogatás a középiskolásokat és az egyetemistákat szólítja meg. A magyar filmek válogatásában hét produkciót vetítenek, ezek listáját azonban még nem közölték.
    

A szervezők emellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. Kiemelt program lesz az amszterdami VU egyetem szimfonikus zenekarának koncertje.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés