bezár
 

zene

2016. 06. 09.
Klassz a parton
Sajtótájékoztató 2016. június 7.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Klassz a parton A Klassz a pARTon! rendezvénysorozat 2015-ben indult útjára Érdi Tamás zongoraművész nevével fémjelezve, aki művészi, és emberi példát mutat nemcsak muzsikustársainak, hanem sorstársainak is azzal, hogy a lehetetlen legyőzhető.

KLASSZ  a pARTon!  2016

Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és művészbarátaival

BALATON-PART – DUNA-PART – VELENCEI TÓPART

 

A Klassz a pARTon! rendezvénysorozat 2015-ben indult útjára Érdi Tamás zongoraművész nevével fémjelezve, aki művészi, és emberi példát mutat nemcsak muzsikustársainak, hanem sorstársainak is azzal, hogy a lehetetlen legyőzhető.

prae.hu

 

ÉRDI TAMÁS KÖSZÖNTŐJE

 

A klasszikus zene dallamainak jelentős része a természet szépségeiről szól. Számtalan zeneszerző kapott ihletet az esték varázslatától, elég, ha csak Chopin noktürnjeit vagy Debussy Claire de Lune-jét említjük. Ezért gondoltuk azt, hogy ezeken a csillagfényes, holdfényes nyárestéken miért ne szólalhatna meg Debussy, Beethoven, Mozart, Chopin, hogy a vízpartokra csalogassuk velük a zeneszerető embereket...

Köszönjük támogatóinknak, hogy már tavaly  bebizonyíthattuk: a Klassz a pARTon! sikersorozatunk látogatók ezreit vonzotta, s nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak a könnyűzene hívogatásával lehet a vízpartokra csábítani nyárestéken az embereket.

2015-ben tizenöt koncertet szerveztünk a Balaton partján, a Velencei-tónál és a Duna-parton. Mindenütt óriási lelkesedés köszöntötte muzsikus barátaimat, majd olyan szeretetteljes fogadtatást kaptunk vízparti városoktól, falvaktól, hogy ez bennünket is meglepett. Annak ellenére, hogy idén megdupláztuk koncertjeink számát, mégsem tudtunk minden igényt kielégíteni, de talán, majd jövőre...
H belelapoznak hívogató füzetünkbe, úgy érzem, ezen a nyáron is sok öröm és meglepetés várja Önöket: kiderül, hogy milyen fantasztikus muzsikusokat tudtunk megnyerni 2016-os nyáresti programjainkhoz. Én nem tudnék választani a koncertek közül, legszívesebben mindenhol ott lennék, mindenkit meghallgatnék.

Vásáry Tamástól kölcsönvett gondolattal búcsúzom, s várom azokat is, akik eddig csak a könnyűzene szerelmesei voltak, mert szerintem is igaz, hogy „Mozart nélkül lehet élni, csak nem érdemes!

Ezt többek között én is megpróbálom bizonyítani ezen a nyáron Velencén az Óbudai Danubia Zenekarral és Hámori Máté karmesterrel, Esztergomban és Balatonfüreden pedig az Anima Musicae Kamarazenekarral.

Jó szórakozást kívánok mindenkinek! (Érdi Tamás zongoraművész)

 

A PROJEKT CÉLJA

A Klassz a pARTon! fesztivál legfontosabb célja kimagasló színvonalú programok szervezése mellett a tehetséggondozás és egyben a hagyományteremtés.

 

A FELLÉPŐKRŐL

Főszereplőnk 2016-ban is az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével. A Velencei-tó partján Mozart-művekkel indítjuk a fesztivált, és a zenekar – szokásához híven – idén is gondol a gyerekekre, Mozart, a csokigolyók sztárja produkcióval köszönti őket. De Füreden is lesz egy hétvége, ahol a Cimbora Együttes Korhecz Imolával és Juhász Csabával szórakoztatja majd a gyerekeket, a Hangszersimogató programot Bársony Bálint és Korzenszky Klára vezetésével.

Bemutatkozik az Anima Musicae Kamarazenekar, Balatonfüreden és Esztergomban is, ahol a Mozart zongoraversenyek szólistája Érdi Tamás lesz. A 2016 nyarára tervezett koncerteken számos magyar, határon túli és a nemzetközi zenei életben hírnevet szerzett muzsikus szerepel. Köztük van Szabó Ildikó (Berlin), Csordás Klára (Párizs), Fenyő László (Karlsruhe), a Görög Sisters (Szabadka) és Uri Mayer (Torontó). A Fesztivált ismét a Várkert Bazárban, a Duna-parton fejezzük be, a koncert érdekessége, hogy az Óbudai Danubia Zenekar az Anima Musicae Kamarazenekarral együtt zárja a fesztivált, amelynek vendég karmestere Uri Mayer.

Fesztiválunkat akár „kamara fesztiválnak” is nevezhetnénk, mert felsorakoznak leghíresebb együtteseink. Velünk tart a Kelemen Quartet, az Accord Quartet, a Corridor Quartet, a Budapest Saxophon Quartet, valamint a legjelentősebb magyar zenekarok muzsikusaiból alakult kamarazenekarok, az Eckhardt Quartet (Budapesti Fesztiválzenekar), a Grazioso Quartet (Nemzeti Filharmonikus Zenekar) és az Ewald Rézfúvós Együttes (Óbudai Danubia Zenekar).

Érdi Tamás művészbarátai között ezen a nyáron is lesznek fiatalok. Programunk a tehetségtámogatás jegyében született, ifjúsági zenekaraink, akik tavaly is nagy sikert arattak, most is velünk lesznek: a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter és a Solti György Zeneiskola Vonószenekara Bolla Milán vezetésével.

Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes tanítványaikkal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóival érkezik: Mozart legszebb Varázsfuvola-áriáit hozzák. A MOL Tehetségtámogató Program nyertesei ismét színpadra lépnek: a frissen diplomázott Vida Monika Ruth Szabó Ildikóval, Radnóti Róza pedig Ránki Fülöppel ad négykezes zongorakoncerteket.

 

IN MEMORIAM CSONKA FERENC

 

Érdi Tamás zongorajátékával dédapjára, Csonka Ferencre emlékezik, aki Vörösberényben pezsgő kulturális életet teremtett. A falucska lakosainak közreműködésével létrehozott színházi előadások fontos események voltak a település életében, s dalárdája, majd az általa alapított Művésztelep országos hírnévre tett szert. 2016-ban abban a vörösberényi templomban indul a Klassz a pARTon!, ahol Csonka Ferenc négy évtizeden keresztül minden vasárnap orgonált.

 

IN MEMORIAM FELLNER ANDREA

 

Zárókoncertünkön hagyományosan egy régi televíziós szerkesztőre emlékezünk. Ezúttal Fellner Andreára, aki Vecsernyés Jánossal együtt a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb műsorát szerkesztette, azt a nemzetközi karmesterversenyt, ami számtalan hírességet adott a világnak. Fellner Andrea tragikus hirtelenséggel hagyott itt bennünket, s rá emlékezünk Uri Mayer koncertjével, aki 1977-ben a Karmesterverseny Közönségdíjasa volt. Jövőre Medveczky Ádámot kértük fel, aki ugyancsak a Karmesterverseny díjazottja, és ő is boldogan vállalta a felkérést.

 

RENDEZŐ: CIMBORA ALAPÍTVÁNY

 

A Klassz a pARTon! programsorozat szervezője a 25 éves Cimbora Alapítvány. Munkatársai kezdetben a Cimbora televíziós műsorhoz kapcsolódó programokat, majd önálló játszóházi rendezvényeket, fesztiválokat, táborokat, klubokat szerveztek. A Cimbora televíziós műsor 1973-ban indult útjára Benedek Elek gyermeklapjának, a Cimborának szellemében, s a program 40 éven keresztül meghatározó volt a gyermekkultúrában. A televíziós műsor szellemiségéhez hasonlóan a Cimbora Alapítvány nyári programsorozata során is céljának tekinti az értékközvetítés és a tehetséggondozás mellett a kulturális nevelést és ismeretterjesztést, a jövő közönségének nevelését. A támogatott programból a Cimbora Alapítványnak bevétele nem származik, a koncertek ingyenesek, ami része az alapítvány közhasznú tevékenységének, amely a kulturális nevelést, ismeretterjesztést tűzte ki célul.

 

TÁMOGATÓK

A fesztivál eseményeinek ebben az évben is a Balaton, a Velencei-tó és a Duna partján található települések adnak otthont, és az eseménysorozat főszereplője ismét Balatonfüred lesz, ahol a turistaszezon közepén, július végén és augusztus elején két héten keresztül klasszikus zene szól majd esténként a vízparton. Ebben az évben is Budán, a Duna-parton, a Várkert Bazárban zárul a sorozat, ahol ezúttal a Balatoni Bortársaság köszönti a Duna pART közönségét. Háziasszonyunk egy régi Cimbora, Kiss Eliza kiemelt borágazati ügyekért felelős kormánybiztos lesz.

 

Az idei program támogatói:

Főtámogató: MVM

Balatonfüred Város Önkormányzata

Nemzeti Kulturális Alap

Várkert Bazár

Új Európa Alapítvány

Balatonalmádi Város Önkormányzata

Óbudai Danubia Zenekar

Alsóörs Község Önkormányzata

BalatonBor

Balaton Színház

Csopak Község Önkormányzata

Esztergomi Várszínház

Gyenesdiás Község Önkormányzata

Gyulakeszi Csigó Malom – Stílus Galéria

Keszthely Város Önkormányzata

Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

Magyar Bor

Paloznak Község Önkormányzata

Tapolca Kft. – Tamási Áron Művelődési Központ

Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár, Balatonfűzfő

 

HELYSZÍNEK

 

Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonalmádi–Vörösberény, Balatonfűzfő, Budapest, Csopak, Esztergom, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Kápolnásnyék, Keszthely, Paloznak, Szigliget, Tapolca, Tihany, Velence

 

A 2016-OS ÉV FELLÉPŐ EGYÜTTESEI, MŰVÉSZEI

 

Érdi Tamás és muzsikus barátai:

Accord Quartet

Anima Musicae Kamarazenekar

Budapest Saxophone Quartet

Corridor Quartet

Csordás Klára (Párizs)

Eckhardt Quartet (BFZ)

Ewald Rézfúvós Együttes (ÓDZ)

Fenyő László (Karlsruhe)

Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar (Demel Eszter)

Görög Sisters (Szabadka)

Grazioso Quartet (NFZ)

Gulyás Dénes és tanítványai

Hámori Máté

Harazdy Miklós

Harmonia Caelestis Barokk Zenekar

Kelemen Quartet

Kertesi Ingrid és tanítványai

Korzenszky klára

Magyar Rhapsody Project – Bársonyi Bálint és zenekara

Uri Mayer (Torontó)

Mirai Musicians (Tokió, Kiotó)

Óbudai Danubia Zenekar

Onczay Zoltán

Pacsai Attila és zenekara

Quartett Escualo

Ránki Fülöp

Solti György Zeneiskola Vonószenekara (Bolla Milán)

Szabó Ildikó (Berlin)

Várhelyi Éva

Vékes Erzsébet

Vida Mónika Ruth

MOL Tehetségtámogató Program nyertesei

Fazekas Ábel    

Kovács Gergely

Megyimorecz Ildikó

Molnár Anna

Nemes Réka

Radnóti Róza

Ruisz Alexandra

 

Klassz a pARTon 2016 részletes program

 

Velencei fesztiválnapok – a KoncerTÓ és a Klassz a pARTon közös programja

2016. június 23., 24., 25.

 

Június 23., csütörtök 19 óra

Kápolnásnyék, Dabasi-Halász kastély

Az Ewald Rézfúvós Együttes koncertje

 

Június 23., csütörtök 21 óra

Velence Korzó

Pacsai Attila és zenekara – filmzene bemutató

 

Június 24., péntek 17 óra

Velence, Szent István király templom

A Harmonia Caelestis Barokk Zenekar koncertje

 

Június 24., péntek 19 óra

Kápolnásnyék, Dabasi-Halász kastély

A Budapest Saxophone Quartet koncertje

 

Június 24., péntek 21 óra

Velence Korzó

Várhelyi Éva és a Quartett Escualo tangóestje Astor Piazzolla műveiből

 

Június 25., szombat 19 óra

Kápolnásnyék, Dabasi-Halász kastély

Az Óbudai Danubia Zenekar Mozart interaktív koncertje gyerekeknek

Vezényel: Hámori Máté

 

Június 25., szombat 21 óra

Kápolnásnyék, Dabasi-Halász kastély

Az Óbudai Danubia Zenekar és Érdi Tamás zongoraművész koncertje

Vezényel: Hámori Máté

 

Balaton-parti fesztivál

2016. június 23. – augusztus 8.

 

Július 22., péntek 20 óra

Balatonalmádi–Vörösberény, Szent Ignác katolikus templom

A Grazioso Quartet (NFZ muzsikusai) és Érdi Tamás zongoraművész koncertje – In memoriam Csonka Ferenc

Érdi Tamás dédapja 40 évig tanított Vörösberényben. Iskolaigazgatóként, kántorként, orgonaművészként tevékenyen részt vett a falu kulturális életében, és ő alapította meg a Vörösberényi Művésztelepet.

 

Július 22., péntek 19 óra

Balatonfűzfő, Romtemplom

Mirai Musicians – A Jövő muzsikusai (Tokió, Kiotó)

 

Július 23.,  szombat 20 óra

Balatonalmádi–Vörösberény, Szent Ignác katolikus templom

Vékes Erzsébet zongoraművész és Onczay Zoltán csellóművész koncertje – In memoriam Csonka Ferenc

 

Július 24., vasárnap 17 óra

Tihany, Apátsági Templom

Az Eckhardt Quartet (BFZ muzsikusai) és Érdi Tamás zongoraművész koncertje

 

Július 25., hétfő 19.30 óra

Keszthely, Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom, Fő tér

A Kelemen Quartet koncertje

 

Július 25., hétfő 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Solti György Zeneiskola Vonószenekara koncertje

Vezényel: Demel Eszter és Bolla Milán

 

Július 26., kedd 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

Fenyő László csellóművész (Karlsruhe) és Vékes Erzsébet zongoraművész koncertje

 

Július 27., szerda 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

Az Eckhardt Quartet (BFZ muzsikusai) és Érdi Tamás zongoraművész  koncertje

 

Július 27., szerda 20 óra

Balatonalmádi, Hungarikum Fesztivál Színpad

Mirai Musicians – A Jövő muzsikusai (Tokió, Kiotó)

 

Július 28., csütörtök 20 óra

Gyenesdiás, Diási Játékstrand

Várhelyi Éva és a Quartett Escualo tangóestje Astor Piazzolla műveiből

 

Július 28., csütörtök 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

Vida Mónika Ruth zongoraművész és Szabó Ildikó (Berlin) csellóművész koncertje

 

Július 29., péntek 20 óra

Paloznak, Fő tér

Várhelyi Éva és a Quartett Escualo tangóestje Astor Piazzolla műveiből

 

Július 29., péntek 15-17 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Project – Hangszersimogató

A foglalkozás vezetője: Korzenszky Klári

 

Július 30., szombat 15-17 óra
Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

A Cimbora Együttes koncertje és zenei játéktér

 

 

Július 30., szombat 19.30 óra

Csopak, Strand

Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Project koncertje

 

Július 30., szombat 20 óra

Szigliget, Alkotóház

Radnóti Róza (a MOL Tehetségtámogató Program nyertese) és Ránki Fülöp zongoraművész koncertje

 

Július 31. vasárnap 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

Radnóti Róza (a MOL Tehetségtámogató Program nyertese) és Ránki Fülöp zongoraművész koncertje

 

Július 31., vasárnap 20 óra

Alsóörs, Eötvös Károly Művelődési Ház

A MOL Tehetségtámogató Program nyerteseinek koncertje

Megyimórecz Ildikó (ének), Ruisz Alexandra (hegedű), Kovács Gergely (zongora)

Közreműködik: Megyimóreczné Schmidt Ildikó (zongora)

 

Augusztus 1. hétfő 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

A MOL Tehetségtámogató Program nyerteseinek koncertje

Molnár Anna (ének), Ruisz Alexandra (hegedű), Nemes Réka (fuvola), Fazekas Ábel (klarinét), Kovács Gergely, Radnóti Róza (zongora)

 

Augusztus 2., kedd 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

Az Accord Quartet koncertje

 

Augusztus 3., szerda 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

A Corridor Quartet koncertje

 

Augusztus 3., szerda 20 óra

Gyulakeszi, Csigó Malom Stílus Galéria

A Görög Sisters – Görög Enikő és Görög Noémi zongoraművészek koncertje (Szabadka)

 

Augusztus 3., szerda 20 óra

Balatonalmádi, Wesselényi Strand

A Budapest Saxophone Quartet koncertje

 

Augusztus 4., csütörtök 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

Csordás Klára (Párizs) operaénekes szólóestje

Közreműködik: Harazdy Miklós (zongora)

 

Augusztus 4., csütörtök 19 óra

Balatonalmádi, Wesselényi Strand

Az Ewald Rézfúvós Együttes koncertje

 

 

Augusztus 4., csütörtök 20.30 óra

BALATONALMÁDI, Kósa György Zeneiskola

A Görög Sisters – Görög Enikő és Görög Noémi zongoraművészek koncertje (Szabadka)

 

Augusztus 5., péntek 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

A Görög Sisters – Görög Enikő és Görög Noémi zongoraművészek koncertje (Szabadka)

 

Augusztus 5., péntek 20 óra

Tapolca, Malom-tó

Az Ewald Rézfúvós Együttes koncertje

 

Augusztus 6., szombat 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

Mozart: A varázsfuvola – Kertesi Ingrid, Gulyás Dénes és tanítványaik operaestje

Közreműködik: Breinich Beáta, Gáspár István, Józsa Botond, Kiss Judit Anna, Ódor Botond, Molnár Anna, Szűcs Attila, Tatai Nóra (ének), Sotkó Eszter (zongora)

 

Augusztus 7., vasárnap 20 óra

Balatonfüred, Gyógy tér, Nagyszínpad

Az Anima Musicae Kamarazenekar és Érdi Tamás zongoraművész koncertje

 

Duna-parti fesztiválnap

2016. július 30.


Július 30., szombat 21 óra

Esztergom, Esztergomi Várszínház

Az Anima Musicae Kamarazenekar és Érdi Tamás zongoraművész koncertje

 

Augusztus 28., vasárnap 20 óra

Budapest, Várkert Bazár

ZÁRÓKONCERT

Az Óbudai Danubia Zenekar, az Anima Musicae Kamarazenekar és Érdi Tamás Beethoven-estje

Vezényel: Uri Mayer (Toronto)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés