bezár
 

art&design

2016. 06. 08.
Jubileumi évadában visszatér Zselízre az Országos Népművészeti Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idei, ötvenedik évadában visszatér eredeti helyszínére, Zselízre (Zeliezovce) az Országos Népművészeti Fesztivál, a felvidéki magyarság legnagyobb múltú ilyen jellegű rendezvénye - közölték a szervezők szerdai pozsonyi sajtótájékoztatójukon.

A pénteken kezdődő három napos fesztivál kilenc év után költözik vissza a Garam parti, jelentős részben magyarok lakta felvidéki városba. A rendezvény központjául az egykori eredeti helyszín, a zselízi kastélyt körülvevő park szolgál, a fesztivál néhány programját a helyi művelődési otthonban, a sportcsarnokban és további helyszíneken tartják.
    

prae.hu

A rendezvénynek összesen mintegy 1300 fellépője lesz, a szervezők elmondása szerint a felvidéki magyar népművészeti tevékenység csaknem valamennyi részét bemutatja, a programok túlnyomó többsége ugyanakkor néptáncos és népzenei előadók műsorából áll.
    

"Nem volt könnyű, de sikerült megvalósítani egy régi álmot" - jelentette ki Bárdos Gyula, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok elnöke, utalva arra, hogy kezdeményezésükre lehetőség nyílott visszaköltöztetni eredeti helyszínére a fesztivált. A rendezvény jelentőségét hangsúlyozva rámutatott: az idei, jubileumi évadot egy olyan építkezési folyamat kezdetének szánják, amelynek eredményeként a rangos, de a rendszerváltoztatás utáni időkben anyagi nehézségekkel is küzdő fesztivál visszanyerheti súlyát.
    

A rendezvény pénteken az Egyszer volt, hogy is volt nevet viselő, a fesztivál múltjába betekintést engedő emléküléssel kezdődik. Ezzel párhuzamosan a kultúra újrapozícionálását középpontba helyező szakmai konferencia is zajlik.
    

A nagyszínpadon késő éjszakáig énekes és táncos csoportok tucatjainak fellépése mellett rendhagyó prímástalálkozóra is sor kerül. A fesztivál főprogramja szombaton és vasárnap egyebek mellett gasztrotúrával, borkóstolóval, kirakodó vásárral, kézműves alkotóműhellyel, egész napos gyermekműsorral, néprajzi előadásokkal, néptánc oktatással, esténkénti táncházzal egészül ki.
    

A fesztivált a szlovák kormányhivatal mellett a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta, annak fővédnökségét Marek Madaric szlovák kulturális miniszter vállalta fel. A rendezvény részletes programja a www.csemadok.sk honlapon érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés