bezár
 

irodalom

2009. 03. 01.
Viták közepette kezdődött az első dubaji könyvfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Heves viták közepette nyílt meg az első nemzetközi dubaji könyvfesztivál, mivel a szervezők elutasították, hogy bemutassák egy brit szerzőnek egy homoszexuális sejkről szóló regényét.

prae.hu

Húsz ország - közöttük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - hatvanöt írója vesz részt a hétvégi kulturális eseményen.

Heves vitát váltott ki, hogy Geraldine Bedell brit írónő "The Gulf Between Us" (Közöttünk az Öböl) című regényének bemutatását megtagadták a fesztivál szervezői.

"Ennek semmi köze a cenzúrához (...) Egész egyszerűen úgy ítéltük meg, amikor a Penguin könyvkiadó kérésére elolvastuk a könyvet, hogy nem illik a könyvfesztiválra" - mondta Isobel Abulhoul asszony, a fesztivál igazgatója.
Margaret Atwood kanadai írónő, a Nemzetközi PEN Klub alelnöke a döntés miatt úgy döntött, hogy bojkottálja az eseményt. A The Guardian című brit lapnak nyilatkozva azonban sajnálta ezt a döntését, amelyet azért hozott, mert azt hitte, hogy betiltották Geraldine Bedell könyvét. Egy videokonferencián részt vesz a könyvvásár alatt a cenzúráról tartandó vitában.

Radzsaa asz-Szanea szaúdi írónő, A rijádi lányok című regény szerzője, valamint az egyiptomi Gamal al-Gitani részt vesz a fesztiválon.
Az első dubaji könyvfesztiválon ott lesz Frank McCourt Pulitzer-díjas író, Kate Adie, a BBC haditudósítója és Louis de Bernieres brit író is.

nyomtat

További írások a rovatból

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés